Strašni prvi snimci
30

Požar u Londonu uzrokovao veliku štetu: Namještaj istopljen, prozori eksplodirali

Klix.ba
Nakon što je ugašen požar na Grenfell Toweru u Londonu ugašen, napravljeni su prvi snimci koji pokazuju kolike su razmjere ovog požara bile.

Crni otisci ruku vide se na zidovima stepenica, voda je poplavila hodnike, a privatne stvari su ostale razbacane nakon što su vlasnici očajno pokušavali pobjeći od gustog crnog dima i plamena.

Najmanje 17 osoba poginulo je u požaru, a veliki broj ih je potražio pomoć ljekara zbog opekotina i gušenja dimom.

Slikar Hassan Kaissi pomagao je vatrogascima da ugase požar 5,5 sati, te ljudima da izađu iz zgrade. Nakon obavljenog posla snimio je video. Požar je još tinjao, ostaci materijala su se urušavali i vlada zaglušujuća tišina.

Kaissi je krenuo da zaposti kada je ugledao požar.

"Bacio sam sve i sjeo u automobil kako bi stigao da pomognem. Ne bih mogao živjeti sa sobom da sam samo ostao kući i da nisam ništa uradio. Ušao sam s vatrogascima i čuo sam krike ljudi sa svih strana", rekao je.

Vatrogasci još rade na potpunom eliminisanju požara. Zgrada je skoro potpuno uništena. Prozori su doslovno eksplodirali, namještaji istopljeni, a podovi uništeni od vode i plamena.

Vatrogasci su jučer strahovali da bi se neboder u kojem je živjelo 600 osoba mogao srušiti. Danas pregledaju sve dijelove zgrade kako bi utvrdili njenu stabilnost i shvatili šta se dogodilo, te eventualno pronašli nestale osobe u dijelovima zgrade gdje je moguće. Ne postoji niti najmanja nada da je iko do njih preživio. Očekuje se da će broj mrtvih porasti.

"Tragično, ali ne očekujemo da ćemo pronaći ikoga živog više zbog jačine i vreline požara. to bi bilo pravo čudo", rekao je šef Vatrogasne brigade Londona Dany Cotton.

Posljednji spratovi zgrade još nisu pretraženi zbog ugrožene sigurnosti. Stručnjaci za urbanizam i spašavanje pregledat će zgradu kako bi utvrdili da li je sigurna za dalju potragu tokom dana.