SAD
37

Požar "Thomas" zahvatio i Santa Barbaru, ugrožene i kuće poznatih

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stanovnici centra Santa Barbare evakuisani su iz svojih kuća jer su vjetrovi brzine 60km/h utjecali na brže širenje požara koji je zahvatio Kaliforniju.

Hitno su evakuisani stanovnici Montecita, Summerlanda i jednog dijela Santa Barbare, a radnici u zoološkom vrtu su sklanjali životinje u sanduke kako bi ih spasili.

Požar "Thomas" se ubrzano kretao prema zapadu, sjeverno od Montecita mjesta u kojem živi Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres i mnoge druge poznate ličnosti.

Tim povodom Oprah Winfrey se oglasila na Twitteru gdje je rekla kako se "moli za svoj mali grad te kako su osvanuli vjetrovi koji stvaraju loše uslove za vatrogasce i otežavaju im posao".

Ovo je dosad jedan od tri najveća požara u historiji Kalifornije u kojem je izgorjelo više od 700 kuća i u kojem je život izgubio jedan vatrogasac.

Od 4. decembra do danas evakuisano je blizu 95.000 ljudi.

Pierre Henry. vlasnik pekare u Montecitu, rekao je da je dobio upozorenje za evakuaciju s obzirom na brzinu širenja požara.

"Najgori je bio miris dima. Uopšte se nije moglo disati i postalo je još gore kad je vetar počeo. Tada su sav pepeo i prašina sa ulice bili su u vazduhu, bilo je zastrašujuće", rekao je.

Guverner Kalifornije Jerry Brown rekao je da požar koji "pogađa" njegovu državu treba biti upozorenje svima onima kojima prijete klimatske promjene.

"Nauka tvrdi da će požari biti česta pojava i to nikako ne smijemo zanemarivati", rekao je Brown.