Santa Barbara
14

Požar koji je progutao 259.000 hektara u Californiji ne jenjava, poginuo vatrogasac

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA-EFE)
Uputstva za evakuaciju stanovništva izdata su u subutu u Santa Barbari uslijed najdestruktivnijeg požara u Californiji, kojeg je vjetar nanio prema bogatom dijelu u kojem živi Oprah Winfrey i druge poznate ličnosti, piše The Guardian.

Obavezna zona evakuacije prostire se dužinom od 27 kilometara i širinom od osam kilometara, što znači da je proširena od obalnih planina sjeverozapadno od Los Angelesa do okeana.

Jedan vatrogasac je uslijed požara smrtno stradao, a rezultati autopsije kazuju da je Cory Iverson (32) preminuo od opekotina i udisanja dima u kanjonima blizu poljoprivrednog grada Fillmore. Nijedan drugi detalj nije objavljen.

Iversonova smrt je bio zapanjujući udarac onima koji su se borili protiv plamena.

Steve Concialdi iz Orange County Fire Authority kazao je da kada se to dogodilo, da je vatra prešla u jedan sasvim novi nivo.

"Kada izgubimo našeg dragog brata, to nas i naše porodice pogađa izuzetno teško", kazao je Concialdi.

Vatra je također prošle sedmice prouzrokovala smrt 70-godišnje žene, koja je preminula u automobilskoj nesreći na putu evakuacije.

Požar Thomas počeo je 4. decembra u Santa Pauli i zapalio rekordnu površinu, saopštili su zvaničnici u subotu. Concialdi je rekao da je vatrom Thomas spaljeno 2.000 hektara više od razarajućeg Rimskog požara 2013. godine.

"Od jutros smo na 259.000 hektara i još uvijek raste", rekao je Concialdi.