Svijet
0

Povrat djela Gustava Klimta testira austrijsku spremnost za restituciju

Klix.ba
Potražnja jevrejske porodice za radom Gustava Klimta, "Beethoven Frieze", jednim od najčuvenijih umjetničkih radova u Austriji, oblikuje se u testiranje spremnosti države za restituciju i ispravljanje starih nepravdi.

Djelo "Beethoven Frieze", dugo 34 i visoko dva metra, smatra se draguljem Jugendstil umjetnosti, a u fokusu je bečke turističke ponude još od 1986. godine.

Nasljednici nekadašnjeg jevrejskog kolekcionara umjetnosti Ericha Lederera, koji je tokom Drugog svjetskog rata pobjegao u Švicarsku, navode kako je država ovo remek-djelo stekla sumnjivim putem i traže ga nazad.

"Naši klijenti žele da se ispravi pogrešno. To je nevjerovatno važno i za austrijski međunarodni ugled i način na koji se nosi sa vlastitom historijom", rekao je advokat Marc Weber dva dana nakon što je porodica Lederer podnijela zahtjev za povrat djela austrijskom Ministarstvu kulture.

Ovo je najveći ovakav slučaj u Austriji, još od 2006. godine, kada je država morala vratiti Klimtov portret Adele Bloch-Bauer nasljednicima prijašnjeg vlasnika.

Posljednji zahtjev za povrat dolazi nakon Zakona o restituciji iz 2009. godine, koji ne samo da pokriva umjetnine koje su zaplijenili nacisti, već i one koje je država kupila nakon rata, često pod sumnjivim okolnostima.

"'Beethoven Frieze' je školski primjer slučaja po novom zakonu“, kaže pravni stručnjak Georg Graf. Djelo su, zajedno sa ostatkom velike kolekcije umjetnina porodice Lederer, zaplijenili nacisti. Freska, koja prikazuje čovjeka na putu ka sreći, vraćena je Ledereru nakon rata. Ipak, pomoću trikova i zabrane izvoza, država ga je primorala da 1973. godine proda djelo za manje od polovine njegove vrijednosti. Zahvaljujući novom zakonu, Ledererovi nasljednici sada imaju pravo da ga traže nazad.

"Vraćanjem 'Beethoven Frieze', Austrija može pokazati primjer i preuzeti vodeću međunarodnu ulogu u kontekstu vraćanja oduzetih umjetnina", rekao je Weber.

Zahtjev za povrat djela je trenutno pod istragom, a austrijske vlasti također istražuju porijeklo svih umjetnina u njihovom posjedu. Komisija za restituciju sastaje se pet do šest puta godišnje i objavljuje svoje preporuke na internetu.

Prošle godine su tri slike iz bečkog muzeja vraćene Ledererovim nasljednicima, a prije naredne godine neće biti nikakve odluke o povratu "Beethoven Frieze". Ukoliko dođe do povrata, nasljednici će državi morati vratiti blizu 750 hiljada dolara, koliko je država platila za njega. Aukcijska kuća Christie prošlog mjeseca je procijenila da je djelo 1973. godine vrijedilo dva miliona dolara, dok je trenutna vrijednost nepoznata.