Svijet
1

Veliki broj pronađenih slika mogao bi biti vraćen Corneliusu Gurlittu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačke vlasti smatraju da bi veliki broj slika pronađenih u minhenskom stanu, a koje su prikupljene nacističkim pljenidbama, mogao biti vraćen Corneliusu Gurlittu, u čijem su stanu pronađene.

Priča o više od 1.400 vrijednih slika pronađenih u zapuštenom stanu Corneliusa Gurlitta, sina trgovca umjetninama iz nacističkog perioda, privukla je pažnju cijelog svijeta, a potencijalni zakoniti vlasnici zatražili su povrat umjetnina.

Vlasti su otkrile kako je režim Adolfa Hitlera iz javnih muzeja zaplijenio 315 radova, u okviru akcije protiv tzv. degenerisane avangardne umjetnosti. Radovi su u tom periodu bili javno vlasništvo te ih ni muzeji niti izvorni vlasnici ili njihovi nasljednici ne mogu tražiti nazad.

Dokumenti, pronađeni u stanu, pokazuju kako su 194 druga rada kupljena od jevrejskih kolekcionara pod prisilom te da vlasnici imaju dobre šanse za njihov povratak.

Njemačke vlasti sumnjaju da će Gurlittu ikada biti suđeno, iako je pod istragom zbog utaje poreza i primanja ukradene robe.

Gurlitta je policija ispitala i pustila bez podizanja optužnice. Živio je kao pustinjak, a zarađivao je povremeno prodajući slike koje je naslijedio od oca, Hildebranda Gurlitta, koji je uspio da sačuva veliki broj djela i nakon istrage američkih okupacionih snaga, nakon Drugog svjetskog rata.

Pronađena djela uključuju slike Pabla Picassa, Pierrea-Augusta Renoiara i Henrija Matissea, kao i do sada nepoznate radove Marca Chagalla i Otta Dixa.