Svijet
6

Povećan broj ubistava aktivista za zaštitu okoliša

Klix.ba
Broj ubistava aktivista za zaštitu okoliša povećan je za 20 posto u posljednjoj godini, tvrdi Global Witness.

Prema izvještaju organizacije Global Witness, u 2014. godini ubijeno je ukupno 116 aktivista za zaštitu okoliša, uključujući 29 u Brazilu, 25 u Kolumbiji i 15 u Filipinima.

Kako tvrde, aktivisti su suočeni sa otmicama, ali i nizom drugih opasnosti ukoliko odluče da se umiješaju u istraživanje aktivnosti koje nisu u interesu korporacija ili države.

Podsjećaju da je prošle godine poginulo četrnaest osoba koji su bile aktivne na programu izgradnje hidroenergetske brane.

Golbal Witness smatra da je Honduras, država u Srednjoj Americi, jedna od najopasnijih zemalja za aktiviste za zaštitu okoliša i to zbog represivnih zakona. Ističu da je Honduras i zemlja sa najvećim brojem ubistava, te da je u 2002. godini zabilježeno čak 111 smrtnih slučajeva.

Aktivisti za zaštitu okoliša često su prikazivani kao neprijatelji država koje represivnim zakonima pokušavaju usmjeriti i ograničiti aktivizam.

Iz Global Witnessa pozvali su vlade i međunarodnu zajednicu da prate, istražuju i kazne one koji stoje iza "skrivene krize".