George Bush
0

"Potreban plan za spašavanje bankarskog sektora"

FENA
Američki predsjednik George W. Bush ponovio je u petak da je nužno brzo usvojiti plan spašavanja bankarskog sektora, koji je predložila njegova administracija, rekavši da nema "nesuglasica o činjenici da treba učiniti nešto bitno".

"Potreban nam je plan spašavanja finansijskoga sektora, stoga, moramo odmah djelovati", insistirao je Bush u svom kratkom govoru iz Bijele kuće.

"Suočavamo se s velikim problemom", naglasio je on govoreći o finansijskoj krizi kroz koju prolazi SAD.

"Ima izvjesnih nesuglasica o nekim aspektima plana za spašavanje, ali nema neslaganja o činjenici da se nešto bitno mora uraditi", rekao je on, dan nakon neuspjeha sastanka bez presedana u Bijeloj kući o finansijskoj krizi s dvojicom kandidata na predsjedničkim izborima, Barackom Obama i Johnom McCainom.

"Moja administracija nastavlja da radi s Kongresom. To je težak zadatak, naš prijedlog je značajan", naglasio je predsjednik Bush. "Svaki put kada imate plan takve veličine, stvari se kreću tako brzo da zahtijevaju zakon, a to stvara rasprave. Predstavnici Kongresa žele da budu saslušani", rekao je Bush.

Nakon najvećeg stečaja u historiji SAD-a, banke Washington Mutuala, koju su zatvorile američke vlasti u četvrtak navečer, pritisak se u petak pojačao više nego ikada za donošenje hitnoga zaključka razgovora o tom planu spašavanja sekretara Ministarstva finansija Henrya Paulsona, koji je predvidio davanje 700 milijardi dolara američkom bankarskom sistemu.