Komunicira pisanjem
22

Potpredsjednik Venecuele: Chavez je živ, daje naređenja iz kreveta

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Potpredsjednik Venecuele i ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro demantirao je nagađanja da je predsjednik Hugo Chavez mrtav.

Tvrdi da zemlju vodi iz bolničkog kreveta te da uprkos problemima s disanjem, može komunicirati i davati naredbe.

"Ima tim ljudi koji su apsolutno podređeni njemu i zapovijedima koje im daje", rekao je Maduro. Izvijestio je i da je Chavez održao petosatni sastanak sa svojim suradnicima s kojima je komunicirao pisanjem.

Inače, neki latino-američki mediji prenijeli su navodno bivšeg ambasadora Paname u Organizaciji američkih država, Guillerma Cocheza, koji je rekao da je venecuelanski predsjednik mrtav. Tvrdi da je iz povjerljivih izvora doznao da je Chavez klinički mrtav i u komi još od 30. decembra te da su ga prije nekoliko dana isključili s aparata.

Cochez je izjavio da je Chavez prošle sedmice prevezen iz Havane u vojnu bolnicu u Caracasu samo kako ne bi izgubio podršku na Kubi. Vjeruje da bi se izbori u Venecueli mogli održati u sljedećih nekoliko dana.

"Ako misle da lažem, evo, neka dokažu suprotno, neka pokažu da je Chavez živ i da je dobro", rekao je Cochez, prenose u četvrtak agencije.