Maduro tvrdi da je otrovan
1.3k

Preminuo venecuelanski predsjednik Hugo Chavez

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez preminuo je danas u 58. godini života, potvrdio je potpredsjednik te države Nicolas Maduro.

Posljednjih dana Chavezovo zdravstveno stanje je bilo sve gore i gore.

Na vanrednom sastanku državnog vrha Venecuele potpredsjednik te države Nicolas Maduro rekao je kako je Hugo Chavez "otrovan poput Jasera Arafata" te da je u državi na djelu "sabotaža", prenose agencije.

Maduro je, među ostalim, Chavezove političke protivnike optužio da su predsjednika otrovali te da je karcinom koji mu je dijagnosticiran još 2009. godine zapravo rezultat napada na njega.

Napomenuo je da je u ovom trenutku ključno da vojska ostane lojalna državnoj vlasti.

Objavljeno je kako je zbog protuvladinog djelovanja iz Venecuele protjeran američki diplomatski ataše. Maduro kaže kako su u toku posebne mjere protiv "sabotaže" koja je na djelu.

Chavez je posljednji put viđen na fotografijama objavljenima sredinom februara, nakon četvrte operacije na Kubi. U međuvremenu se vratio u Venecuelu gdje su ga liječili u vojnoj bolnici u Caracasu.

On je u junu 2011. godine objavio da boluje od raka i otad je bio na četiri operacije, kemoterapijama i zračenju, što je ozbiljno narušilo njegovo zdravlje, a vlasti nikada nisu otkrile sve detalje njegova zdravstvenog stanja.

Socijalistički lider bio je 14 godina na čelu Venecuele.