"Ogroman biološki rizik"
43

Potencijalna bomba bacila: Pobunjenici u Sudanu zauzeli laboratorij za zarazne bolesti

B. H.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na "ogroman biološki rizik" nakon što su sudanski borci zauzeli Nacionalni laboratorij za javno zdravstvo u glavnom gradu Khartoumu.

Visoki medicinski izvor rekao je za CNN da su laboratorij, koji sadrži uzorke bolesti i drugi biološki materijal, preuzele snage RSF-a. WHO nije označio krivca za zauzimanje laboratorija, ali je rekao da medicinski tehničari više nemaju pristup objektu.

Nima Saeed Abid, predstavnik WHO-a u Sudanu, opisao je razvoj događaja kao "izuzetno opasan jer imamo izolate dječje paralize u laboratoriju, imamo izolate ospica u laboratoriju, imamo izolate kolere u laboratoriju".

"Postoji ogroman biološki rizik povezan s zauzimanjem centralnog javnog zdravstvenog laboratorija u Khartoumu od jedne od zaraćenih strana", dodao je Saeed Abid.

WHO je u izjavi za CNN saopćio da obučeni laboratorijski tehničari više nemaju pristup laboratoriju i da je u objektu došlo do prekida struje, što znači da nije moguće ispravno upravljati biološkim materijalima koji su pohranjeni u laboratoriju za medicinske svrhe.

Restrikcije struje također znače da postoji rizik od kvarenja iscrpljenih zaliha vrećica krvi, prema glavnom ravnatelju laboratorija.

Medicinski izvor rekao je za CNN da opasnost leži u izbijanju bilo kakvog oružanog sukoba u laboratoriju jer će to pretvoriti laboratorij u baktilnu bombu.

"Potrebna je hitna i brza međunarodna intervencija za ponovno uspostavljanje struje i osiguranje laboratorija od bilo kakvog oružanog sukoba jer smo suočeni s stvarnom biološkom opasnošću", dodao je izvor.

Pucnjava u gradu se čuje i dalje, nakon što je objava 72-satnog primirja probudila nadu da će se otvoriti putevi za bijeg za civile koji očajnički žele pobjeći. Teški sukobi izbili su između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku , paravojne grupe koja se bori protiv vojske za kontrolu nad zemljom, u sjevernom dijelu države.

Dvije zaraćene strane optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma. Broj ubijenih u Sudanu od izbijanja nasilja prije jedanaest dana dosegao je najmanje 459 mrtvih, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija, a najmanje 4072 osobe su ranjene.