{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Postoji saglasnost za testiranje sigurnosti nuklearki"

F
15.3.2011. u 19:20
0
1
"Postoji saglasnost za testiranje sigurnosti nuklearki"
0
"Postoji saglasnost za testiranje sigurnosti nuklearki"
Guenther Oettinger
Zemlje članice Evropske unije saglasne su da se provedu testovi na otpornost nuklearnih elektrana na potrese, cunamije i terorističke napade, izjavio je u utorak povjerenik Evropske komisije za energiju Guenther Oettinger.
"Postoji konsenzus da se organiziraju takvi testovi", rekao je Oettinger nakon izvanrednog sastanka na kojem su se okupili ministri za energiju, stručnjaci i predstavnici nacionalnih tijela za nuklearnu sigurnost.

"Želimo organizirati niz vrlo temeljitih testova diljem Unije. Sigurnost je nedjeljiva i stoga želimo da i naše partnerske države, susjedi obave te testove", dodao je povjerenik.

Testove će provesti nezavisni stručnjaci tokom ove godine, a Komisija će sljedećih sedmica pripremiti prijedloge što bi ti testovi trebali obuhvaćati i zajedničke kriterije prema kojima će se procjenjivati sigurnost, najavio je Oettinger.

"Na tim testovima procjenjivala bi se opasnost od potresa, cunamija, terorističkih napada, nestanka električne energije", istaknuo je povjerenik za energiju, prenijela je Hina.

Evropska komisija je sazvala hitni vanredni sastanak o nuklearnoj sigurnosti kako bi se razgovaralo o stanju u civilnom nuklearnom sektoru u Evropskoj uniji nakon što su, kao posljedica razornog potresa u Japanu, u četiri dana zabilježene tri eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, što pojačava straha od nuklearne katastrofe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: