{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropa analizira sigurnost svojih nuklearki

S
13.3.2011. u 20:29
0
1
Evropa analizira sigurnost svojih nuklearki
0
Evropa analizira sigurnost svojih nuklearki
Nikolaus Berlakovich
Vodeće evropske ekonomije, predvođene Austrijom, najavile su da će preispitati bezbjednost svojih nuklearki, nakon zemljotresom izazvane nesreće u japanskoj atomskoj centrali Fukushima.
Austrijski ministar za zaštitu čovjekove okoline Nikolaus Berlakovich, čija zemlja je predložila detaljnu analizu nuklearki širom EU, rekao je da će zatražiti na sastanku u Briselu "takozvani stres test nuklearki", sličan provjerama bankarskog sistema nakon finansijske krize 2008. godine.

Taj test bi trebao da uključi "sigurnost nuklearki u slučaju zemljotresa i stanje sistema za hlađenje kao i bezbjednost reaktora", rekao je Berlakovich državnoj medijskoj mreži ORF2.

"Želimo da se razmotri bezbjednost nuklearki, ili da se one odmah zatvore", rekao je on.

Britanski ministar energetike Chris Huhne rekao je da Britanija nije u seizmičkoj zoni i da ima drugačije tipove reaktora od onih u Japanu, koji su oštećeni u zemljotresu, ali da, ipak, treba pažljivo analizirati situaciju u Fukushimi.

"Bezbjednost je naš prioritet u svim izvorima energije. Moramo da razmotrimo iskustvo Japana i da naučimo lekcije, kako za postojeće nuklearne reakcije tako i za neki budući atomski program", rekao je Huhne televiziji BBC.

Njemački kancelar Angela Merkel sastala se sinoć sa ministrima iz oblasti energetike u vezi sa nesrećom u Fukushimi.

"Znamo da su naše nuklearke bezbjedne i da nismo zabrinuti zbog zemljotresa ili cunamija. Ipak, treba da naučimo od japanskog iskustva", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je podržala razgovore o nuklearnoj bezbjednosti među njemačkim regionima i na nivou EU.

Aktivisti u Njemačkoj juče su formirali ljudski lanac od nuklearke Nekarvesthejm do Stuttgarta, protestvujući zbog produženja rada 17 nuklearki u zemlji do 2020. godine.

U Francuskoj, nevladie organizacije vrše pritisak na vladu da poništi pronuklearnu politiku koja datira iz 70-tih podina prošlog vijeka.

Nakon SAD Francuska ima najveći broj nuklearnih reaktora na svijetu.

Više od tri četvrtine električne energije dobija se iz nuklearki, a višak se izvozi u susjedne zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: