Velika opasnost
0

Postoji preko 27.000 napuštenih naftnih bušotina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U Meksičkom zaljevu ima preko 27.000 napuštenih naftnih bušotina, koje već desetljećima niko ne kontroliše, pokazalo je istraživanje “Associated Pressa”.

Najstarija napuštena bušotina je iz kasnih 1940-ih godina, a istraživanje je pokazalo da postoji i 3.500 bušotina koje su navedene kao privremeno napuštene. Iako propisi nalažu da kompanije predstave planove za daljni rad privremeno napuštene bušotine ili da je skroz zatvore, AP tvrdi da to pravilo niko ne poštuje. Najmanje četvrtina privremeno napuštenih bušotina pod tim statusom se vodi godinu dana, dok su neke privremeno napuštene od 1950. godine. Prema pisanju AP postoji velika vjerovatnoća da dođe do curenja nafte iz privremeno napuštenih bušotina, pogotovo onih u zemlji.

Bilo da se radi o privremeno ili trajno napuštenim bušotinama, podzemni pritisak može uzrokovati koroziju na cjevovodima, a također može doći do pucanja cementa uslijed neredovnog održavanja.

"Beton stari i puca, baš kao i na svim objektima", kazao je Roger Anderson, geofizičar iz SAD-a

Naime, kompanije napuštaju bušotine onda kada im više nisu korisne, međutim nakon toga bušotine niko ne posjećuje niti provjerava da li dolazi do curenja nafte. Vladini dužnosnici tvrde kako napuštene bušotone bi trebale biti dobro zatvorene i da ne bi trebalo biti nikakvih problema s njima.

Ipak, problemu zatvaranja i napuštanja naftnih bušotina nikada nije bila posvećena dovoljna pažnja, zbog čega se i ne zna iz koliko bušotina curi nafta i u kolikim količinama, piše AP.

Ovo istraživanje AP je načinio nakon najveće ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu. Podsjećamo, ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu počela je 20. aprila, eksplozijom i potonućem naftne platforme "Deepwater Horizon", u kojoj je poginulo 11 radnika.

Divovska naftna mrlja kompanije “British Petroleum” (BP) u postala je i najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu, jer je procijenjena količina nafte koja je istekla u more prešla 140 miliona galona (529.000 tona), koliko je 1979. i 1980. isteklo firmi “Ixtoc” ispred obale Meksika.