Opcija na stolu
68

Postoji plan u slučaju da Trump odbije izaći iz Bijele kuće

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izborni štab Josepha Bidena saopćio je jučer, nakon izjava Donalda Trumpa koje sugerišu da neće priznati, kako to i ne mora uraditi jer će vlasti "ispratiti iz Bijele kuće". A koja je to vlast? Prema pisanju Newsweeka, to je upravo ona agencija koja čuva američkog predsjednika - Tajna služba SAD-a.
Iako Trump nikada direktno nije rekao da će odbiti izaći, osim kroz sugerisanje i igre riječima, te iako ne postoji jasna opasnost da će se to desiti ako Biden pobijedi - plan za "neposlušni" scenarij postoji.

List Newsweek je u razgovoru sa bivšim službenicima vlade došao do nekoliko hipotetičkih mogućnosti, a jedan uključuje "deložaciju" Donalda Trumpa.

Na osnovu 20. Amandmana Ustava SAD-a, svaku osobu ili bivšeg predsjednika koji odluči ostati u Bijeloj kući iako za to više nema potrebe, bit će angažovana Tajna služba SAD-a.

To je agencija koja ima zadatak osiguranja visokopozicioniranih političara i službenika, njihovih porodica, kao i osiguranja vođa stranih država u slučaju posjete Americi.

"Tajna služba bi ga ispratila. Bio bi tretiran kao svaki starac koji 'zaluta na posjed'", rečeno je za Newsweek.

Trump bi svakako, nakon eventualne inauguracije Bidena 20. januara 2021., izgubio sve povlastice kao što je korištenje predsjedničkog aviona i helikoptera te korištenje poznate blindirane limuzine "Zvijer".

"Nakon inauguracije 'Zvijer' više ne pripada njemu, Air Force 1 ne pripada njemu i Bijela kuća ne pripada njemu", objašnjava stručnjak za terorizam i obavještajne radnje Malcolm Nance.

Ono što je važno jeste da je sistem postavljen na način da uopće nije bitno šta misli ili želi potencijalni bivši predsjednik.

"Proces prenošenja moći je automatiziran. Nema 'uradi sam' odrednice. U suštini, sve će se odvijati kako treba da se desi i bez obzira htio on sarađivati ili ne", kazao je Nance.