Svijet
0

Postoje dokazi o tajnim američkim zatvorima u Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski istražitelj tvrdi kako posjeduje dokaz da su Poljska i druge bliske američke saveznice bile zemlje domaćini za tajne zatvore CIA-e na njihovom tlu, i optužio je Washington da vodi rat protiv terorizma bez pravila.

Dick Marty, švicarski senator koji je predvodio istragu Vijeća Evrope o tajnim zatvorima CIA-e, izjavio je za pariške dnevne novine Le Figaro da su osumnjičeni za terorizam oteti, mučeni i držani u "zlim zemljama poput Sirije" gdje su građanska prava nedostatna, prenosi Reuters.

Martyjev intervju desio se samo nekoliko sati prije nego što bi Vijeće Evrope trebalo objaviti drugi izvještaj o tajnim pritvaranjima u Evropi. On bi trebao održati konferenciju za novinare u Parizu u 12 sati.

"Na osnovi informacija koje smo prikupili imamo dokaze o postojanju vansudskih zatvora u zemljama koje blisko sarađuju sa Sjedinjenim Državama kao što je Poljska", izjavio je Marty za Le Figaro od petka.

"Imamo detalje programa koji je uspostavila CIA. Plan, koji je sada zvanično ukinut u Evropi, ima za cilj izvesti antiterorističku borbu van granica Sjedinjenih Država u svrhu izbjegavanja zakonskih ograničenja koje nameće američki zakon", izjavio je on.

Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je prošlog septembra da CIA upravlja tajnim pritvorskim centrima u inostranstvu u kojima se osumnjičeni za terorizam ispituju, ali nije imenovao nijednu zemlju.

Poljska i Rumunija ranije su najoštrije negirale postojanje bilo kakvih tajnih zatvra koji djeluju na njihovim teritorijama.

Španska socijalistička vlada također je priznala u septembru kako je moguće da je njena zemlja bila stanica za tajne letove CIA-e, ali je saopćila kako nema nikakvih dokaza da je međunarodno pravo prekršeno na njenoj teritoriji.

U preliminarnom izvještaju prošlog marta Marty je izjavio da je 20 većinom evropskih zemalja učestvovalo u "globalnoj paukovoj mreži" tajnih zatvora CIA-e i letova u kojima su prebacivani osumnjičeni za terorizam od Azije do Guantanama.

"Ugovaranje uspostavljeno u našim zemljama pokazuje manjak poštovanja prema evropskim partnerima. To je uvredljvo ponašanje. Sjedinjene Države žele nametnuti rat protiv terorizma bez pravila", izjavio je Marty za Le Figaro.

"Sumnjivi teroristi su otimani, potom mučeni i ilegalno pritvarani u zlim zemljama poput Sirije gdje nema građanskog prava ili prava koje upravlja pravilima ratovanja", kazao je Marty.