{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut sporazum Praga i Washingtona o proturaketnom štitu

F
31.3.2008. u 13:40
0
0
Postignut sporazum Praga i Washingtona o proturaketnom štitu
0
Postignut sporazum Praga i Washingtona o proturaketnom štitu
Češki premijer Mirek Topolanek izjavio je u ponedjeljak da je finaliziran načelni sporazum između Praga i Washingtona o proturaketnom štitu na češkom tlu.
"Prema mojim informacijama, riješeni su i posljednji problemi koji su postojali za načelnu saglasnost. Ništa ne sprečava da se datum potpisivanja objavi na samitu NATO-a u Bukureštu, koji se otvara u srijedu," rekao je on za ekonomski dnevni list Hospodarske Noviny.

Šef češke diplomatije Karel Schwarzenberg rekao je u nedjelju na televiziji kako ostaje još da se finalizira paragraf o nadoknadi ekoloških šteta.

Prag želi da NATO otvoreno podrži američki plan koji predviđa postavljanje radara u Republici Češkoj od eventualnih prijetnji Irana.

Da bi bio validan, ovaj sporazum treba ratificirati češki parlament, dok nekoliko poslanika traži da američki projekt bude podržan na nivou NATO-a i da nije ograničen samo na bilateralni sporazum.

S obzirom na negativno javno mnijenje, glasanje se najavljuje kao vrlo tijesno.

Topolanke je dodao da je, uporedo s načelnim sporazumon, u toku finalizacija i tehničkog sporazuma o uvjetima raspoređivanja američkih vojnika na češkom tlu.

Novi razgovori su predviđeni iduće sedmice u Pragu, objavio je glasnogovornik ministarstva odbrane.

Moskva, koja ne gleda blagonaklono na postavljanje američkih vojnih baza u zemljama svoga bivšeg uticaja, zatražila je pravo pristupa lokacijama, što Prag želi odobriti samo u slučaju uzajamne saglasnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: