Svijet
18

Postignut sporazum: Plaćenici i dobrovoljci moraju napustiti Ukrajinu, slijedi razoružavanje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajinska vlada i proruski pobunjenici postigli su sporazum o mirovnom planu u vezi sa konfliktima na istoku zemlje. Sporazumom je napravljena tampon zona od 30 kilometara, zabranu prelijetanja dijelova istočne Ukrajine za vojnim avionima, te povlačenje stranih plaćenika na obje strane.

Sporazum je postignut u kasnim noćnim satima u glavnom gradu Bjelorusije Minsku gdje je dogovoreno i primirje prije dvije sedmice. Prisustvovali su predstavnici Ukrajine, Rusije, istočnih separatista i OSCE-a. Obje strane su dogovorile povlačenje teškog oružja 15 kilometra od prve linije.

Sporazum će biti proveden u naredna 24 sata, a sve će nadgledati predstavnici OSCE-a koji će se nalaziti u tampon zoni.

Ruski ambasador u Ukrajini Mikhail Zurabov koji je predstavljao Moskvu na pregovorima, kazao je kako se "dobrovoljci" bore na obje strane i pozvao OSCE da dobro prati njihovo premještanje.

U borbama na istoku zemlje koje traju od aprila ove godine poginulo je više od 3.000 ljudi. Primirje koje je postignuto 5. septembra s vremena na vrijeme je kršeno, ali još traje.

Ukrajina optužuje Rusiju da podržava separatiste u istočnoj Ukrajini davajući im oružje i vojno osoblje, no Rusija negira bilo kakve optužbe.