Cancun
0

Postignut sporazum o borbi protiv klimatskih promjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlade članica UN-a su na klimatskim pregovorima u Cancunu u Meksiku odobrile sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, uprkos primjedbama Bolivije.

Sporazum podrazumjeva i stvaranje novog "Zelenog fonda za klimu" radi pomoći siromašnim zemljama, saopćili su delegati.

"Ovo je nova era u međunarodnoj saradnji u oblasti klimatskih promjena", izjavila je meksička ministrica vanjskih poslova Patricia Espinosa poslije okončanja dvosedmičnih pregovora na koje su sjenku bacile razmirice između bogatih i siromašnih zemalja.

Sporazum, postignut tokom pregovora koji su trajali duboko u noć, uključuje "Zeleni fond za klimu" namijenjen zaštiti tropskih šuma i prenošenju tehnologije za čistu energiju.

Taj sporazum također ponovo potvrđuje raniji cilj za pribavljanje 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnim zemljama do 2020. godine, prenosi Reuters.

Espinosa je dala konačno odobrenje za sporazum, uprkos primjedbama Bolivije koja je smatrala da se u njegovom tekstu, kad je riječ o smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte, premalo zahtijeva od razvijenih zemalja.

Predstavnik Bolivije na pregovorima u Cancunu je ukazao da odobravanje tog paketa narušava neophodnost postizanja konsenzusa.

Postizanje dogovora je omogućilo to što su delegati jednostavno odgodili do 2011. godine rješavanje nesuglasica između bogatih i siromašnih zemalja oko budućnosti Protokola iz Kyota koji obavezuje skoro 40 razvijenih zemalja da smanje emisije štetnih gasova do 2012.

Sporazum ne sadrži odluku za produženje važnosti Protokola iz Kyota poslije 2012. godine, kada treba da istekne, ali spriječava kolaps pregovora o klimatskim promjenama i omogućava skroman napredak na zaštiti čovjekove okoline.

Od sastanka u Cancunu se i nije mnogo očekivalo, poslije neuspeha prošlogodišnjeg samita UN o klimi u Copenhagenu da postigne obavezujući sporazum za borbu protiv širenja poplava, suša, nepogoda, žarkih talasa i rasta nivoa mora, čije je uzročnik, kako smatraju naučnici, globalno zagrijavanje.