Samit o klimatskim promjenama
0

Moguć sporazum u Cancunu, osniva se fond za pomoć siromašnim zemljama

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve je izglednije da će na samitu UN-a u klimatskim promjenama u Cancunu u Meksiku doći do sporazuma, objavio je BBC. Navodno, primjedbe ima samo Bolivija uz potporu Kube, međutim nije poznato da li će to blokirati konsenzus.

U tekstu kojeg sastavljaju domaćini navodi se da je neophodno dodatno smanjiti emisije ugljičnog dioksida, a dogovoreno je i osnivanje fonda za pomoć siromašnim zemljama kako bi se lakše nosile s klimatskim promjenama.

Planirano je da se u Zeleni klimatski fond izdvaja 100 milijardi dolara godišnje do 2020. kako bi se pomoglo siromašnim državama u njihovoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

Na samitu je navedeno i to da će novi Adaptacijski odbor podržati zemlje pri uspostavljanju planova za zaštitu okoliša.

"Na dobrom smo putu da dobijemo novi pravno-obavezujući sporazum koji bi činio dopunu Protokola iz Kyota", istakao je Dean Bialek, savjetnik za klimatske promjene ispred Maršalovih otoka.

"Ono što trenutno imamo je tekst koji nije savršen, ali je svakako dobra osnova za korak naprijed", kazao je američki izaslanik Todd Stern.

Konferencija UN o promjeni klime održava se u Cancunu u Meksiku, a osnovni cilj je obezbjeđivanje nastavka pregovora pod Okvirnom konvencijom UN o promjeni klime i uspostavljanje održivih osnova za usvajanje pravno obavezujućeg dokumenta na međunarodnom nivou za period poslije 2012. godine.