Oni se usaglasiše, a mi...
0

Postignut historijski dogovor za okončanje krize u Belgiji

Sarajevo-x.com
Brisel
Brisel
Flamanske i valonske stranke u Belgiji koje već 16 mjeseci nakon izbora i dalje pregovaraju o formiranju vlade saopćile su da su postigle historijski dogovor usmjeren na okončanje krize u toj zemlji.

Nakon 482 dana, koliko je proteklo od izbora u Belgiji, i maratonskih neuspješnih pregovora o formiranju vlade koji su toj zemlji donijeli neslavan svjetski rekord u dužini političke krize, lideri osam posvađanih stranaka postigli su dogovor o reformama institucija, koji, između ostalog, previđa veće ovlasti belgijskih regiona.

Regionima koje je, inače, dosad finansirala savezna vlada, prema postignutom dogovoru omogućeno je da naplaćuju porez u vrijednosti od 10,7 milijardi eura, što im daje izvjesnu fiskalnu autonomiju koju su tražili Flamanci, objavila je Federalna televizija.

Veća ovlaštenja regiona bit će primijenjena i u oblasti zdravstva, socijalnim pitanjima i zakonima u saobraćaju. Prema dogovoru, počevši od narednih izbora 2014. godine, zastupnici u saveznom parlamentu bit će birani na mandat od pet, umjesto dosadašnje četiri godine.

Dogovorom neće biti riješeni svi problemi jer političari još moraju dogovoriti sastav vladajuće koalicije i budžet za narednu godinu. Ipak, sporazumom se rješava glavna tačka sukoba između pet miliona Valonaca koji govore francuski jezik, a željeli su da napuste državne institucije, i oko šest miliona Flamanaca, koji govore holandski, a insistirali su na samoupravi.