Izrael
0

Posthumno odlikovan oficir iz filma "Pijanist"

FENA
Izrael je odlučio da posthumno odlikuje njemačkog oficira koga je proslavio film "Pijanist" Romana Polanskog iz 2002. godine.

Sinovi i dvije kćerke Wilma Hosenfelda, koji žive u Njemačkoj, dobit će odlikovanje i plaketu muzeja holokausta Yad Vashem jer je njihov otac pomagao Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, objavio je u ponedjeljak muzej, prenosi DPA.

Datum zvanične ceremonije tek treba biti određen, navodi Yad Vashem u saopćenju poslanom medijima.

Od 1960-ih, institut je dodijelio titulu Pravednika među narodima više od 22.000 ljudi koji su pomagali Jevrejima da pobjegnu ili prežive tokom rata.

U filmu "Pijanist", Hosenfeld nalazi jevrejskog pijanistu, koga je glumio Adrien Brody koji je dobio Oskara za tu ulogu u 2003. - krijući ga u napuštenoj varšavskoj zgradi. Pijanist se plaši da će ga njemački oficir ubiti. Umjesto toga, Hosednfeld ga krije i daje mu hranu i ćebad.

Polansky je također dobio Oskara za najbolju režiju. Film je dobio i trećeg Oskara za najbolji adaptirani scenarij.

Sudeći po saopćenju Yad Vashema, Hosenfeld, koji je regrutovan kratko prije izbijanja rata, bio je smješten u Poljskoj i služio je većinu rata kao oficir za kulturu i sport u Varšavi. On je učestvovao u ispitivanjima zatvorenika tokom Varšavskog ustanka u ljeto 1944.

Nakon rata, Hosenfelda, rođenog u Mackenzellu u centralnoj Njemačkoj, uhapsili su i sudili mu Sovjeti, koji su ga osudili na doživotnu robiju. Kazna mu je preinačena u 25 godina robije, ali je umro u sovjetskom zatvoru 1952. u 57. godini života.

Pijanist je bio Wladyslaw Szpilman, koji je, nakon što je preživio rat pisao Yad Vashemu, kao i u svojim dnevnicima - koji su bili osnova za film - da mu je u novembru 1944. Hosenfeld pomagao da pronađe mjesto za skrivanje i da mu je davao ćebad, hranu i moralnu podršku.

Drugi predživjeli holokausta, Leon Wurm, također je svjedočio da mu je Hosenfeld pomogao.

Od komisije Yad Vashema je zatraženo da mu dodijeli titulu Pravednika među narodima, ali je ona u početku odbila taj zahtjev tvrdeći da se prvo treba pojasniti njegova uloga u ispitivanju zatvorenika.

Yad Vashem je, međutim, izvijestio da novi materijali, uključujući lične dnevnike Hosnefelda i pisma supruzi, koji su se našli pred komisijom "pojašnjavaju njegov čvrsti stav protiv nascističke politike prema Jevrejima".

Drugi Nijemac koji je primio istu nagradu i postao je slavan u Hollywoodu bio je Oskar Schindler, opisan u filmu "Schindlerova lista" Stevena Spilberga iz 1993.