Svijet
0

Posljednjih mjeseci spriječeno pet terorističkih napada u Francuskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski premijer Manuel Valls danas je saopštio da je u posljednih nekoliko mjeseci spriječeno pet terorističkih napada u Francuskoj računajući i neuspjeli napad u predgrađu Pariza.

Ministar unutrašnjih poslova Berner Kaznev jučer je kazao da je u glavnom gradu Francuske u nedjelju uhapšen dvadesetčetverogodišnji muškarac za kojeg se sumnja da je imao u planu izvesti teroristički napad na jednu ili dvije crkve. On je dodao da je kod muškarca pronađena veća količina oružja.

Uhapšeni je također osumnjičen za ubistvo instruktorice fitnesa koja je u nedjelju pronađena mrtva u predgrađu Pariza.

Istražitelji sumnjaju da je mladić instruktorici pokušao ukrasti automobil, nakon čega je slučajno sebi pucao u nogu, a instruktoricu ubio. Konkretni razlozi ubistva još uvijek nisu poznati.

Kako prenose francuski mediji, mladić se zove Sid Ahmed Glam i porijeklom je iz Alžira, a sigurnosnim službama Francuske poznat je od prošle godine kada je poželio otputovati u Siriju.

U međuvremenu, Glam je otputovao u Tursku, ali je po povratku u Francusku stavljen pod prismotru. Zvaničnici ističu da ništa sumnjivo nije primijećeno u njegovom ponašanju.