Stigla prva pošiljka
226

Posljedica napada jemenskih Huta: Izrael formirao kopneni most preko Arabije i Jordana

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelski mediji otkrivaju da je pošiljka svježe hrane poslana iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Izraelu putem kopnenog mosta kako bi se spriječila blokada jemenskih Huta u Crvenom moru.
Prva serija svježih namirnica stigla je u Izrael iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u ispitivanju novog kopnenog mosta koji će se koristiti umjesto Crvenog mora zbog blokade jemenskih Huta, objavili su izraelski mediji.

Teret je prevezen iz UAE preko Saudijske Arabije, zatim Jordana i u konačnici Izraela. Izraelski mediji navode da je početno "ispitivanje" bilo uspješno, s 10 kamiona koji su stigli iz UAE u Izrael.

Put kopnom od Dubaija, na udaljenosti od 2.550 km, traje četiri dana, a iz Bahreina, na udaljenosti od 1.700 km, dva dana i sedam sati.

Izraelski mediji u decembru su objavili da je potpisan sporazum između lučkih vlasti Dubaija, UAE, i Izraela u vezi s uspostavom kopnenog mosta između dviju luka u pokušaju da se spriječi blokada Huta.

Druga najveća brodarska kompanija na svijetu, A.P. Moller-Maersk, objavila je u petak obustavu cjelokupnog kontejnerskog prometa kroz Crveno more do daljnjeg.

Ova odluka dolazi kao odgovor na napade jemenskih Huta na njihov kontejnerski brod u tjesnacu Bab al-Mandab.