Zvanično saopćenje
65

Danska brodarska kompanija zaustavlja sve isporuke na Crvenom moru zbog napada Hutija

S. Š.
Foto: Suhtterstock
Foto: Suhtterstock
Danska brodarska kompanija Maersk saopštila je da pauzira sva putovanja kroz Crveno more. Odluka dolazi nakon niza napada na brodove pokrenutih iz dijela Jemena koji kontroliraju Huti.

"Nedavni napadi na komercijalna plovila u tom području su alarmantni i predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti pomoraca", saopćio je Maersk u izjavi koju su poslali BBC-ju.

"Poslije incidenta koji je skoro promašio Maersk Gibraltar jučer i još jednog napada na kontejnerski brod danas, dali smo instrukcije svim brodovima kompanije Maersk u oblasti koja će proći kroz moreuz Bab al-Mandab da pauziraju svoje putovanje do daljnjeg", zaključili su, piše BBC.

Podsjetit ćemo, jemenski pokret Huti saopćili su prije nekoliko dana da će ciljati na sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira čiji oni bili i pod bilo kojom zastavom te su upozorili sve međunarodne kompanije da ne posluju s izraelskim lukama.

"Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu 'nacionalnost', postat će meta naših oružanih snaga", rekao je glasnogovornik ove grupe 10. decembra.

Osim toga, prije dva dana je Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćila da je komercijalni tanker pogođen krstarećom raketom ispaljenom iz Jemena, na teritoriji koju kontrolišu Huti.