Njemačka
0

Posjetioci Love Parade za nesreću okrivljuju organizatore

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: AP
Posjetioci muzičkog festivala u Njemačkoj, koji su preživjeli jučerašnji stampedo u kojem je poginulo 19, a povrijeđeno oko 300 osoba, za ovu nesreću okrivljuju organizatore.

Preživjeli posjetioci su kritikovali odluku organizatora da otvori samo jedan ulaz za festival "Parada ljubavi", ističući da su policiju upozorili na pretrpanost prije nego što je izbio stampedo, ali da su vlasti to ignorisale.

Većina žrtava je pregažena na ulaznom tunelu koji povezuje željezničku stanicu ka mjestu gdje je održan festival. Policija je zatvorila izlaz iz tunela i onima koji su pokušali da izađu poručeno je putem megafona da se vrate, ali je izbila panika.

Gradonačelnik Duizburga Adolf Zauerland rekao je da je bezbjednosni plan izrađen ranije. Okolnosti oko izbijanja stampeda još nisu najjasnije i pokrenuta je istraga.

Jedan od očevidaca rekao je da se milion ljudi ne može zatvoriti iza ograde, već da im se mora dozvoliti kretanje, tako da se slične stvari ne bi događale.

Policija je saopštila da se na festivalu pojavilo oko 1,4 milion ljudi.

Osnivač festivala "Parada ljubavi", koji se zove "Dr Mote", također je kritikovao odluku da se ostavi samo jedan ulaz.
"Organizatori nisu pokazali ni najmanju odgovornost. Samo jedan ulaz kroz tunel sam po sebi vodi u nesreću", rekao je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je saučešće porodicama i prijateljima žrtava.

"Parada ljubavi" privlači muzičke fanove širom svijeta, koji pristižu čak i iz Brazila i Australije.

Originalni festifal "Parada ljubavi" iznikao je iz mirnih demonstracija 1989. u Berlinu u veliku proslavu kulture na otvorenom.