Svijet
0

Posjetioce opere dočekala policija

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Posjetioci berlinske operske kuće "Deutsche Oper" dočekani su detektorima za metal, policijom i medijima, na premijeri Mozartove opere. Mozartov "Idomeneo" je ranije otkazivan zbog straha da će muslimani biti uvrijeđeni zbog scena u kojima je prikazana odsječena glava poslanika Muhameda.

Policija je upozorila da problematična scena, koja prikazuje odsječene glave ne samo poslanika Muhameda već i Isusa, Bude i Posejdona, može dovesti do eskalacije nasilja, mada su muslimanske grupe demantirale mogućnost takvih događanja.

Septembarska odluka ove operske kuće, da otkaže Mocartov ''Idomeneo'', uzrokovao je burnu reakciju među umjetnicima i političarima, uključujući i kancelarku Angelu Merkel, koja je izjavila da Njemačka ne treba da se skriva zbog prijetnji terorista.

Veliki broj novinara, koji su stigli sa svih strana svijeta, prisustvovali su premijeri, ali su bili malobrojni u odnosu na broj policajaca i demonstranata, među kojima su bile kršćanske grupe i grupe za podršku religijskoj toleranciji.

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Schaeuble je prisustvovao premijeri, zajedno sa nekim pripadnicima njemačkih muslimanskih grupa. Centralni muslimanski savjet Njemačke odbio je prisustvovati ovom događaju.

''To je dio koncepta slobode mišljenja, tako da svako ima prvo da kaže da ne želi ići'', izjavio je Aiman Mazyek, generalni sekretar ovog savjeta.

Većina njemačkih muslimana, kojih je u toj zemlji 3,5 miliona, smatra da je ova situacija sa operom, naškodila njihovom nastojanju za integracijom u njemačko društvo.

Zbog porasti straha od islamskog radikalizma širom Evrope, njemački muslimani se žale na stvaranje neke vrste islamofobije u Njemačkoj.