Svijet
0

Posjeta južnokorejskog predsjednika spornim otocima razljutila Japan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan je u petak pozvao južnokorejskog ambasadora u Tokiju i opozvao svog ambasadora iz Seula nakon što je objavljeno da južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak dolazi na otoke na koje pravo polaže Japan.

"Naš ministar vanjskih poslova pozvao je južnokorejskog ambasadora zbog posjete predsjednika otocima Takeshima", izjavio je agenciji AFP jedan zvaničnik ministarstva.

Kada je najavljena posjeta, šef japanske diplomatije Koishiro Gemba je izjavio da će njegov dolazak imati "velike posljedice na bilateralne odnose" i da će Tokio "oštro" odgovoriti.

Japanska novinska agencija Jiji je javila da je predsjednik Lee stigao u petak na vulkanske otoke u Japanskom moru koje Seul zove Dokdo, a Tokio Takeshima.

Ovo je prva posjeta južnokorejskog šefa države ovim otocima oko kojih se dvije zemlje decenijama spore.

Oni se sastoje od dva otočića i oko 35 manjih stijena, a prekrivaju površinu od 17,7 hektara. Jedini stanovnici su jedan bračni par.

Seul ima na otocima jedan odred graničara od 1954.

Južna Koreja je u maju suspendirala sporazum o vojnoj saradnji s Japanom, prvi ove vrste. Jedan vojni zvaničnik je objasnio ovu suspenziju "javnim osjećanjem".

Trebalo je da južnokorejski ministar odbrane Kim Kwan-Jin dođe u maju u Tokio i potpiše sporazume koji bi bili prvi u ovom domenu od kraja japanske opkupacije Južne Koreje 1945.

Uprkos ekonomskoj saradnji, odnosi između dvije zemlje su loši zbog nasljeđa iz kolonijalne ere.