Britanski parlament
0

Posebni odnosi Britanije i SAD-a su završeni

FENA
Britanska vlada treba biti spremnija da kaže "ne" Washingtonu i ne treba više govoriti o "posebnim odnosima" dviju zemalja, iako su oni dragocjeni, budući da Velika Britanija ima savezništva i sa drugim zemljama, zaključio je danas Vanjskopolitički odbor Donjeg doma britanskog parlamenta.

Vanjskopolitički odbor je ocijenio da termin "posebni odnosi", koji je uveo bivši britanski premijer Winston Churchill prije 60 godina, ne oslikava na pravi način suvremene odnose SAD-a i Velike Britanije, objavio je BBC.

"Upotreba termina 'posebni odnosi' u povijesnom smislu, za opisivanje cjelokupnih odnosa dviju zemalja koji se stalno razvijaju, može biti pogrešan i mi preporučujemo izbjegavanje njegove upotrebe", poručio je odbor.

Iako ove dvije zemlje imaju bliske veze, utjecaj Britanije se smanjio sa slabljenjem njene ekonomske i vojne moći, naveo je ovaj odbor.

"U britanskom i američkom javnom mnijenju rasprostranjen je dojam da je britanska vlada poslušna pudlica SAD-a, a takva percepcija, bez obzira je li realna ili nije, nanosi štetu ugledu i interesima Britanije", poručio je odbor, dodajući da Britanija zbog toga treba biti spremna kazati ne Washingtonu.

Foreign Office je, međutim, saopćio da su SAD i Velika Britanija povezani na "jedinstven način".