Bio epicentar virusa
134

Poruka građana Wuhana: Sjećanja su užasna, molimo vas da učite iz naših grešaka

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski grad Wuhan je bio epicentar koronavirusa, a u srijedu je nakon više od dva mjeseca ukinut karantin za njegove građane. Ipak, poučeni iskustvom, oni su upozorili svijet da uči iz njihovih grešaka.

Wuhan je bio u karantinu 11 sedmica, a nakon što je broj zaraženih i umrlih opao, zabrana kretanja je ukinuta.

I dok izlaze iz svojih domova u namjeri da nastave normalan život, građani Wuhana upozoravaju ostatak svijeta i šalju ohrabrujuće poruke.

"Nadam se da će ljudi moći naučiti od Wuhana tako da drugi ne moraju žrtvovati puno te da će praviti manje grešaka. Svima će biti bolje kada svijet pobijedi pandemiju", rekla je jedna stanovnica Wuhana za CNN.

I drugi su pokušali objasniti zašto je karantin neophodan te su ohrabrili ostatak svijeta u borbi protiv pandemije smrtonosnog koronavirusa.

"Kad se osvrnem na protekle mjesece, to je bio veoma važan period u našem životu. Sjećanja su neprocjenjiva, ali i užasna. Momak se potrudio da proslavimo Valentinovo i moj rođendan. Kupio je namirnice i napravio večeru. Kontaktirajte s porodicom često, posebno ako ne žive u epicentrima. Bit će zabrinuti, recite im da ste dobro. Komunicirajte s partnerom, rijetko ćete provoditi 24 sata zajedno, mane će postati uočljivije, ali se ne svađajte. Ako radite od kuće, odvojite posao i privatni život. Situacija u svijetu je slična onoj u Wuhanu koja je vladala krajem januara i početkom februara. Razumijem očaj".

"Umjesto da opišem karantin kao žrtvu, radije ću reći da je grad uradio najbolje što je mogao kako bi se borio protiv pandemije zajedno s cijelom zemljom. Svi koji ostanu kod kuće daju svoj doprinos."

"Wuhan je bio zatvoren dugo. U početku se mislilo da karantin nije potreban, ali je kasnije došlo do nestašice namirnica. Vladao je veliki strah, nisam mogla spavati noću".

"Ljekari i sestre su morali moliti putem interneta za medicinsku opremu. Pacijenti su govorili da nema kreveta te da nisu mogli biti liječeni. Vremenom su stizale namirnice i medicinski timovi širom zemlje, a broj novih slučajeva je počeo polako padati".

"Činite nešto što niste ranije, čitajte, gledajte TV, igrajte videoigre, provodite vrijeme s porodicom".

"Ako ste napeti, depresivni i ljuti, to je normalno. Cilj karantina nije da vam se oduzme sloboda, nego je metoda za borbu protiv bolesti kako biste mogli ponovo imati slobodu što prije".

U svijetu je od početka pandemije zaraženo više od 1,5 miliona ljudi, oporavilo se 331.011 osoba, a zabilježeno je 88.550 smrtnih slučajeva.