Svijet
0

Portugalci kaznili vladajuću partiju, na lokalnim izborima pobijedila opozicija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Građani Portugala kaznili su na jučerašnjim općinskim izborima kandidate vladajuće Socijaldemokratske partije zbog oštrih mjera štednje.

Prema prvim rezultatima, Antonio Costa, iz najveće opozicione Socijalističke stranke, izabran je za treći mandat na mjestu gradonačelnika Lisabona, osvojivši više od polovine glasova, što je za deset posto više nego što je dobio 2009. godine.

Nezavisni kandidat Rui Moreira, pobjedio je u sjevernom gradu Portu kandidata PSD Luisa Filipea Menezesa, koji je završio na trećem mestu.

"Prema prvim rezultatima, nema sumnje da je PSD-e doživjela veliki poraz", rekao je Luis Markes Mendez, bivši lider vladajuće partije, prenio je Reuters.

Socijaldemokrate su izgubile vlast i u gradovima Braga i Villa Nova de Gaia, kao i u Sintri, najvećoj općini na periferiji Lisabona.

Analitičari smatraju da je na rezultate glasanja utjecalo i to što trojka EU-MMF-ECB treba da predstavi portugalskoj vladi još jednu reviziju plana pomoći od 78 milijardi eura, koju ta zemlja koristi od 2011.