Svijet
0

Portugal: Ratificiran zakon o legalizaciji abortusa

FENA
Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva ratificirao je u utorak novi zakon kojim se legalizira abortus i time uskladio ovaj segment portugalskog zakonodavstva sa zakonodavstvom evropskih susjeda, ističe se u saopćenju predsjedničkog ureda.

Cavaco Silva je, međutim, pozvao parlament, koji je prošlog mjeseca izglasao ovaj zakon, da poduzme mjere kako bi se osiguralo da se na abortus žene odlučuju samo kao na krajnje rješenje.

Za legalizaciju abortusa u parlamentu glasala je velika većina poslanika nakon referenduma koji je u februaru proveden na nacionalnom nivou.

Premda nije bio obavezujući, ishod referenduma je jasno ukazao da većina stanovnika ove katoličke zemlje podržava izmjenu zakona za koju se već duže vrijeme zalaže Socijalistička partija na vlasti.

Očekuje se da će zakon o legalizaciji abortusa, kome se najviše protivila Katolička crkva, početi da se primjenjuje od idućeg mjeseca kada bude objavljen u službenom glasilu.

Stari zakon, koji je spadao u najrestriktivnije zakone u Evropi, dozvoljavao je prekid trudnoće samo u slučaju ugrožavanja zdravlja majke i u slučaju silovanja.

Vlada se nada da će novim zakonom biti prekinuta opasna praksa nelegalnih abortusa, prenijele su agencije.

Prema podacima organizacija za zaštitu prava žena, oko 10.000 žena hospitalizirano je svake godine u Portugalu zbog komplikacija nastalih tokom ilegalnih prekida trudnoće.

Novi zakon ne postavlja ograničenja ženama koje žele prekinuti trudnoću u prvih 10 sedmica, ali se zahtijeva od svake žene da obavezno razmisli tri dana prije donošenja konačne odluke.