Svijet
0

Portugal nije uspio promijeniti zakon o abortusu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Portugalski premijer izjavio je u ponedjeljak da će uvesti liberalnije zakone o abortusu u toj konzervativnoj katoličkoj zemlji iako njegovi prijedlozi da se ublaže ograničenja na abortus nisu uspjeli dobiti punu podršku na referendumu.

Uza skoro sve prebrojane glasove, oko 60 posto glasača odobrilo je na referendumu da se dopusti ženama da se opredijele za abortus do desete sedmice trudnoće, dok se neznatno više od 40 posto usprotivilo tome, javio je AP.

Po portugalskom zakonu, ipak, više od 50 posto od 8,9 miliona registrovanih glasača mora učestvovati na referendumu kako bi se proglasio važećim. Odziv na nedjeljnom glasanju bio je 44 posto.

Premijer Jose Socrates, lider Socijalističke partije lijevog centra, izjavio je da će držati svog predizbornog obećanja o promjeni zakona kroz parlament gdje njegova stranka drži većinu.

"Portugal će se sada baviti abortusom na isti način kao i većina razvijenih evropskih zemalja. Žene koje nastoje abortirati prvo će proći kroz savjetovalište tako da odluka mora biti donesena nakon promišljanja a ne iz očaja", izjavio je Soctrates.

Potrajat će neko vrijeme, ipak, prije nego što se zakon promijeni. O predlogu zakona prvo će se morati glasati u parlamantu i potom će se proslijediti predsjedniku na odobrenje. Stupio bi na snagu samo kada se novi zakon objavi u službenom listu - što je procedura za koju obično treba nekoliko mjeseci.

Debata o zakonu o abortusu, jednom od najstrožijih u Evropskoj uniji, suprotstavila je socijalističku vladu konzervativnim strankama i Katoličkoj crkvi, koja tvrdi da je među Portugalacima više od 90 posto njenih sljedbenika.

Na osnovu sadašnjeg zakona abortus je dopušten samo u slučajevima trudnoće zbog silovanja, malformacije fetusa, ugroženosti majčinog zdravlja i samo u prvih 12 mjeseci trudnoće.

U većini ostalih zemalja EU-a abortus je dopušten uz mnogo šira ograničenja. Žene u Britaniji mnogu zahtijevati abortuse do 24. sedmice trudnoće i do 12. sedmice u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Crkveni zvaničnici nisu imali nikakvih trenutnih komentara na referendum.

Luis Marques Mendes, lider vodeće opozicijske Socijaldemokratske partije, izjavio je da neće stajati na putu davanja širih prava u vezi s abortusom usprkos svome protivljenju tokom referendumske kampanje.

"Iako rezultati nisu obavezujući, vjerujemo da bi ih trebalo demokratski ispoštovati", kazao je.

To je drugi put u manje od deset godina da referendum o duboko spornom pitanju ne uspije privući dovoljno glasača u Portugalu. U 1998. većina glasača odbila je sličan prijedlog; referendum je proglašemn nevažećim zbog slabog odziva a portugalska politika je ostala nepromijenjena.

Socrates, čija je stranka osvojila vlast u uvjerljivoj pobjedi na izborima održanim prije skoro dvije godine nakon što je obećala šire reforrme i modernizaciju zemlje, nazvao je sadašnji portugalski zakon "nazadnim".

Joao Paulo Malta, aktivist protiv abortusa, izjavio je kako je slab odziv pokazao da većina nije jasno progovorila i da su glsači ostali podijeljeni.

Jedan glasač, Carlos Sousa (56), osudio je postojeći zakon: "To je loš zakon, nije primjeren našem društvu."

Maria Candida Duarte (72), međutim, želi da strogi zakon ostane na snazi.

"Imperativ je da zadržimo našu poziciju. Dijete ima pravo na život - od začeča", kazala. je.

Trenutni zakon učinio je abortuse tajnim aktivnostima, tvrdi Socrates. Žene koje pokušavaju prekinuti trudnoću putuju u zemlje EU-a u kojima je abortus zakonit, posebno u privatne klinike preko granice u Španiji, gdje je abortus ili to čine u nesigurnim i nepouzdanim klinikama u zemlji.

Aktivisti prava na abortus tvrde da se svake godine hospitalizira 100.000 žena zbog komplikacija povezanih s loše izvedenim ilegalnim abortusima.