Jose Manuel Barroso
0

"Portugal je sposoban riješiti finansijske probleme"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Portugal se nalazi u ozbiljnoj finansijskoj situaciji, ali je u stanju suočiti s trenutnim problemima, koji se razlikuju od dužničke krize Grčke, izjavio je predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

"Mislim da je situacija u Portugalu ozbiljna, ali drugačija od one u Grčkoj iz različitih razloga, i Portugal mora preuzeti odgovornost i odlučno provesti potrebne mjere", rekao je Barroso u petak, dodajući kako postoje uvjeti da se Lisabon izbori s tom situacijom.

Predsjednik EK-a je naglasio da je od suštinske važnosti da Portugal provede srednjoročni program kojim bi budžetski deficit bio smanjen na 2,8 posto u 2013. godini, u odnosu na 9,4 posto prethodne godine.

Barroso je dodao da je vlada Portugala saopćila da će poduzeti dodatne mjere ako to bude potrebno, prenio je Reuters.

Državni dug Portugala izazvao je zabrinutost o kreditnoj sposobnosti zemlje, a neki investitori vide tu državu kao sljedeću slabu kariku u eurozoni.

Grčki premijer Georgios Papandreou zatražio je u petak aktiviranje paketa pomoći EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda da bi zemlju izvukao iz dužničke krize, što je Barroso pozitivno ocijenio, navodeći da je takva odluka dobra i za Grčku i za stabilnost u Evropi.

Barroso nije želio precizirati datum kada će Grčka dobiti prvu tranšu pomoći, ali je rekao da je taj posao sada prioritet EK-a.

"Željeli bismo da to bude završeno što je prije moguće, ali ne krijemo da je to složen proces i kako više želimo ga obavimo sa sigurnošću", izjavio je Barroso.