|

Portugal bira novog predsjednika

Portugal bira novog predsjednika
0
F
FENA
23.1.2011. u 12:31
0
komentara
0

dijeljenja
Portugal bira novog predsjednika Manuel Alegre (Foto: AP)
U Portugalu su u nedjelju ujutro počeli predsjednički izbori, u vrijeme kada velika dužnička kriza pogađa državu, a najveći favorit je aktualni konzervativni predsjednik Anibal Cavaco Silva.
Istraživanja javnog mnijenja pokazala su da Silvu podržava 60 posto glasača, a njegov najveći protivnik pjesnik Manuel Alegre iz vladajuće Socijalističke stranke uživa podršku oko 20 posto Portugalaca.

Iako je Socijaldemokratska stranka predsjednika Silve u opoziciji, njegov reizbor na predsjedničku funkciju, koja je uglavnom ceremonijalnog karaktera, pomoći će manjinskoj socijalističkoj vladi Josea Socratesa koja nastoji izbjeći međunarodno zaduživanje.

Posljednjih mjeseci Silva je osigurao ključnu potporu naporima vlade da smanji proračunski deficit provedbom mjera štednje, smanjenjem javne potrošnje i povećanjem poreza da država ne bi morala uzimati međunarodni zajam kao što su to učinile Irska i Grčka, navela je agencija Reuters.

Silva je profesor ekonomije, a od 1985. do 1995. bio je premijer Portugala.

Ovlasti predsjednika u toj državi su ograničena, ali on ima mogućnost da otpusti premijera i raspusti parlament ukoliko smatra da za to ima dovoljno osnova.

Mnogi Portugalci su razočarani niskim plaćama, povećanim porezima i sve većom nezaposlenošću, pa se očekuje nizak odaziv birača, navodi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.