Svijet
1

Porota ga osudila na smrt: Novo suđenje za dječaka pogubljenog 1944. godine

Klix.ba
George Stinney imao je samo 14 godina kada je osuđen na smrt za ubistvo dvije bijele djevojke. Ovog dječaka crne puti osudila je porota nakon desetominutnog suđenja koju su činili bijelci.

Dječak, koji je pogubljen 1944. godine u South Carolini, sada će dobiti novo suđenje.

Advokat porodice Stinney kazao je da imaju nove svjedoke koji će dokazati dječakovu nevinost, a svježi dokazi će osigurati novo suđenje. Svi se nadaju da će presude o ubistvu biti odbačene.

"Ovo je užasan slučaj. Nebitno da li je slučaj star 70 godina, jednu ili mjesec, pravda treba biti zadovoljena", rekao je advokat Steven McKenzie.

Među svjedocima je i Stinneyov cimer iz zatvorske ćelije koji je izjavio kako mu je tinejdžer kazao da je bio prisiljen da prizna, kao i patolog koji je pregledao ponovo slučaj i otkrio kako je postojao problem s zaključkom autopsije.

Stinneya je porota koju si činili bijelci proglasila krivim nakon desetominutnog suđenja. Pogubljen je na električnoj stolici 84 dana nakon što su bijele djevojčice ubijene u South Carolini. Ne postoje zvanični zapisi sa suđenja.

Prema drugim zapisima, Stinney je osuđen na osnovu iskaza policajca kojima je on priznao da je ubio Betty June Binnicker (11) i Mary Emmu Thames (7). Djevojčice su nestale 23. marta 1944. godine nakon što su otišle na biciklima da beru cvijeće. Pronađene su sljedećeg jutra u jarku, razbijenih lobanja a bicikli su bili na njima.

Nakon što je Stinney kazao da je vidio djevojčice uz put, privela ga je policija i držala pet dana prije nego ga je zvanično uhapsila, kazao je jedan od advokata porodice Matthew Burgess.

Stinneyeva sestra, Amile Ruffner, svjedočit će da je on bio s njom cijeli dan na dan ubistva te da nije mogao ubiti djevojčice.

Srodnici ubijene Betty kazali su da ne žele da se slučaj ponovo otvara bez validnih dokaza.

Stinney je najmlađa osoba koje je pogubljena u SAD-u u posljednjih 100 godina.