New York
32

Porodična firma Donalda Trumpa proglašena krivom za porezne prevare

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Porodična kompanija za nekretnine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa proglašena je krivom za porezne prevare.

Trumpova kompanija osuđena je u utorak po svim tačkama nakon dvodnevnog vijećanja porote u New Yorku. Biznis je sinonim za bivšeg predsjednika Amerike, ali ni Trumpu ni članovima njegove porodice lično nije suđeno.

Obećavajući da će se žaliti na presudu, Trump je rekao da je razočaran i ponovo opisao slučaj kao "lov na vještice".

Kompanija je osuđena da je više od decenije bogatila svoje najviše rukovodioce vanknjižnim beneficijama.

Neoporezovane pogodnosti su uključivale luksuzne automobile i školarine za privatne škole, rekli su tužioci, što je rezultiralo niže plate i samim tim smanjen iznos poreza koji je firma morala da plati državi.

Očekuje se da će kompanija biti suočena sa kaznom od oko 1,6 miliona dolara, a mogla bi se suočiti i sa poteškoćama u obezbeđivanju kredita i finansiranja u budućnosti.

Trump je ranije kritikovao suđenje i nazvao ga politički motivisanim. Također je napao svog dugogodišnjeg bivšeg finansijskog direktora Allena Weisselberga nakon što je priznao krivicu u augustu i svjedočio protiv poslovanja kompanije.

U svojoj najnovijoj izjavi, ogorčen presudom, bivši republikanski lider je upitao zašto bi se Trumpova organizacija trebala krivično goniti za "lično ponašanje" Weisselberga - optužujući ga da je "počinio poreznu prevaru na svojim ličnim poreznim prijavama".

"Ovaj slučaj je bez presedana i nastavak je najvećeg političkog lova na vještice u historiji naše zemlje", rekao je, dodajući da je New York sada "teško mjesto za Trumpa".