Svijet
2

Poplave u Evropi bit će sve češće, a štete sve veće

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukoliko se klimatske promjene nastave pogoršavati velike poplave poput onih koje su posljednjih mjeseci pogodile dijelove Velike Britanije mogle bi do 2050. postati češće u Evropi učetverostručujući financijske gubitke, pokazalo je najnovije naučno istraživanje.

Dok se sada velike poplave ponavljaju svakih 50 godina taj bi se period mogao skratiti na svakih 30 godina a slučajevi ekstremnih šteta koji se sada događaju svakih 16 godina mogli bi se skratiti na jednom u svakih 10 godina.

S kraćim ciklusima ekstremnih poplava prosječni evropski gubici zbog poplava, koji su sada prosječno 4,9 milijardi eura godišnje, mogli bi dosegnuti prosječno 23,5 milijardi eura do 2050. što bi predstavljalo porast od gotovo 380 posto, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Naučnici s nekoliko sveučilišta i istraživačkih centara u Evropi i Australiji koristili su modele klimatskih promjena, ekonomske podatke i podatke o protoku riječnih voda kako bi došli do zaključaka.

Uzimajući u obzir trend klimatskih promjena te rast BDP-a do 2050. naučnici su izračunali da će se gubici dramatično povećati sa skraćivanjem ciklusa između velikih poplava, kaže jedan od autora istraživanja Brenden Jongman s VU sveučilišta u Amsterdamu.

U junu prošle godine ekstenzivne poplave rezultirale su štetom od 12 milijarda eura u devet zemalja u srednjoj i istočnoj Evropi, prema osiguravajućoj firmi Munich Re.

Prema naučnom istraživanju ulaganja u mjere zaštite od poplava mogle bi pomoći smanjivanju razmjera finansijskih šteta od poplava u budućnosti.

Investiranjem oko 1,75 milijardi eura u takve mjere godišnji evropski gubici mogli bi se smanjiti za oko sedam milijardi eura odnosno za oko 30 posto do 2050.

Evropska agencija za okoliš kazala je prošle godine da su štete od poplava također porasle dijelom i zbog toga što se više gradi u područjima izloženijima poplavama a i temeljitije prijavljivanje svih šteta u poplavama također je pridonijelo porastu ukupnih šteta od poplava.

Prema UN-ovu odboru za klimatske promjene Zemlja će s porastom emisije stakleničkih plinova biti suočena sa sve snažnijim toplinskim udarima, poplavama, sušama i porastom nivoa mora zbog otapanja ledenih pokrova koji bi mogli poplaviti obalna naseljena područja, prenosi Hina.