Svijet
1

Poplave odnose živote u Italiji

Anadolija
Poplave u Veneciji (Foto: AFP)
Poplave u Veneciji (Foto: AFP)
Tri osobe su poginule u Italiji od početka sedmice zbog loših vremenskih uslova i nepogoda u Italiji.

Loši vremenski uslovi pogodili su veći dio zemlje, od Sicilije na jugu, do regije Veneto na sjeveru. Tri osobe stradale su na Siciliji.

U gradu Noto na Siciliji sedmočlana porodica ostala je zarobljena u jednom vozilu pod vodom. Četiri osobe iz vozila su spašene, dok su sedmogodišnje dijete, njegova majka i još jedna žena ostali zarobljeni u autu, te umrli.

Zbog izlijevanja rijeke Tevere, koja protječe kroz Rim, poplavljen je najvećim dijelom sjeverni dio glavnog grada Italije. Polja na sjeveru Rima su, također, potopljena vodom. Nakon izlijevanja rijeke, pojedina naseljena mjesta su evakuisana, a ugroženo je i ostrvo Tiberina i bolnica koja se tu nalazi.

Zbog jake kiše, odgođena je fudbalska utakmica između Rome i Parme, koja je bila predviđena da se igra u okviru prve fudbalske lige Italije.

Ulice i trgovi u Veneciji, talijanskom gradu poznatom po kanalima na kojima leži, prekriveni su vodom, čiji se nivo podigao uslijed jakih padavina. U regiji Veneto, gdje se i Venecija nalazi, više od 6.000 osoba nema električne energije.

Padavine su pogodile i željezničke puteve između Austrije i Slovenije, a vodostaj rijeke Arno koja protječe kroz Firencu i Pizu je porastao, a i u Pizi je izdato i upozorenje od mogućih poplava.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Pizi i Firenci, otkazan je i program posjete Firenci turskog predsjednika Abdullaha Gula, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Italiji.

Lider katoličkog svijeta Papa Franjo pomolio se za sve one koji su pogođeni lošim vremenskim uslovima u Rimu i Toskani, javlja Anadolu Agency (AA).