Uništene hiljade farmi
32

Poplavama pogođena jedna od najbogatijih regija Italije poznata kao "dolina hrane", šteta je neprocjenjiva

I. M.
Kada je kiša počela padati u sjevernoj italijanskoj regiji Emilia Romagna prošle sedmice, jednoj od vodećih gastronomskih destinacija u zemlji poznatoj po svojoj hrani, farmeri su strahovali od najgoreg.

Početkom maja na ovom području je u toku dvije sedmice pala količina kiše koja obično padne u toku šest mjeseci, prekinuvši višegodišnju sušu, ali ne na način na koji su željeli stanovnici. Zatim je pala skoro ista količina kiše, ali ovaj put za samo 36 sati.

"Tlo je bilo suho zbog suše, stvorile su se pukotine i, kao što znamo, suho tlo postaje nepropusno. Voda tada klizi, uništavajući sve", rekla je farmerica Andrea Betti, koja je i potpredsjednica poljoprivredne organizacije Confagricoltura Ravenna.

Ono što je također nestalo su voćnjaci, vinogradi i usjevi spremni za berbu. Hiljade farmi su još uvijek pod vodom, bezbrojne životinje su nestale ili su u opasnosti da umru od gladi. Video snimci prikazuju svinje kako plivaju u poplavnim vodama, a kiša se nastavlja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Confagricoltura procjenjuje štetu na 6.000 eura po hektaru za ratarske kulture kao što su pšenica, ječam, kukuruz, soja, suncokret i druge sjemenske kulture.

Iz organizacije kažu da je 40 opština sa takvim usjevima potopljeno. Ako voda iscuri, usjevi koji su ostali stajati bi mogli preživjeti. Ali što duže voda stoji, veći je rizik od truleži korijena, što znači da će se ti usjevi morati ponovo posaditi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Coldiretti, nacionalna federacija poljoprivrednika, navodi u saopćenju da je šteta "neprocjenjiva" s tim da je najteže pogođen sektor voća i povrća.

"Spori odlazak vode koja je ostala u voćnjacima 'guši' korijenje drveća sve dok ne istrunu i rizik od uništenja čitavih plantaža za koje će trebati godine prije nego što ponovo postanu produktivne", navode u saopštenju.

Ugroženi su i usjevi koji su već požnjeveni.

"U nekim slučajevima voda je također ušla u skladišta i mokro žito više neće biti održivo uz ogromnu ekonomsku štetu", upozorio je Massimo Masetti, direktor Poljoprivrednog konzorcija iz Ravenne u radijskom intervjuu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Emilia Romagna je jedna od najbogatijih regija u Italiji. Region proizvodi 9,1 posto BDP-a zemlje. Zaposlenost je 68 posto, skoro tri puta veća nego na jugu zemlje.

Područje je poznato kao "dolina hrane" i ima 19 muzeja koji slave regionalnu kuhinju i proizvode uključujući parmigano sir, parmsku šunku, balzamiko sirće i druge delicije po kojima je područje poznato.