SAD
0

Ponovo aktuelna prodaja oružja Tajvanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka vlada ponovo je pokrenula pitanje prodaje oružja Tajvanu - raketa, helikoptera i podmornica, izjavio je u četvrtak privremeni zamjenik pomoćnika državnog tajnika za trgovinu oružjem Robert Kovach.

On je dodao da je u toku proces kojim će ti projekti biti predstavljeni američkom Kongresu, što je u nekim slučajevima neophodno da bi se obavila prodaja, prenosi Reuters.

Riječ je o vojnim transportnim helikopterima "Black Hawk", 330 unapređenih raketa "Patriot" poznate kao PAK-3, komandnom programu i osam podmornica s dizel-električnim motorima. Vrijednost ovog paketa je veća od šest milijardi dolara.

Ovaj paket je u oktobru 2008. godine pred Kongres iznio bivši američki predsjednik George Bush. Kina je poslije toga suspendovala vojne kontakte sa SAD-om.

Stručnjaci ocjenjuju da je ovo oružje veoma potrebno Tajvanu kako bi mogao da se odbrani od eventualnog pomorskog napada Kine i da bi mogao da održi relativnu vojnu ravnotežu u Tajvanskom moreuzu.

Kina se protivi bilo kakvoj prodaji oružja Tajvanu koga smatra za svoju pobunjenu pokrajinu koju bi mogla da povrati silom. Za Peking prodaja oružja Tajvanu predstavlja miješanje u kinesku unutarnju politiku.