|

Ponovo aktuelna prodaja oružja Tajvanu

Ponovo aktuelna prodaja oružja Tajvanu
0
F
FENA
10.12.2009. u 11:07
0
komentara
0

dijeljenja
Ponovo aktuelna prodaja oružja Tajvanu Foto: AFP/File
Američka vlada ponovo je pokrenula pitanje prodaje oružja Tajvanu - raketa, helikoptera i podmornica, izjavio je u četvrtak privremeni zamjenik pomoćnika državnog tajnika za trgovinu oružjem Robert Kovach.
On je dodao da je u toku proces kojim će ti projekti biti predstavljeni američkom Kongresu, što je u nekim slučajevima neophodno da bi se obavila prodaja, prenosi Reuters.

Riječ je o vojnim transportnim helikopterima "Black Hawk", 330 unapređenih raketa "Patriot" poznate kao PAK-3, komandnom programu i osam podmornica s dizel-električnim motorima. Vrijednost ovog paketa je veća od šest milijardi dolara.

Ovaj paket je u oktobru 2008. godine pred Kongres iznio bivši američki predsjednik George Bush. Kina je poslije toga suspendovala vojne kontakte sa SAD-om.

Stručnjaci ocjenjuju da je ovo oružje veoma potrebno Tajvanu kako bi mogao da se odbrani od eventualnog pomorskog napada Kine i da bi mogao da održi relativnu vojnu ravnotežu u Tajvanskom moreuzu.

Kina se protivi bilo kakvoj prodaji oružja Tajvanu koga smatra za svoju pobunjenu pokrajinu koju bi mogla da povrati silom. Za Peking prodaja oružja Tajvanu predstavlja miješanje u kinesku unutarnju politiku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.