SAD
0

Prodaja oružja Tajvanu doprinosi stabilnosti

FENA
Sjedinjene Države u subotu su stale u odbranu predložene prodaje oružja Tajvanu, ističući kako je to doprinos stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, nakon burnih reakcija Pekinga koji je najavio zamrzavanje vojne saradnje s Washingtonom.

"Takva prodaja doprinosi održavanju sigurnosti i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Laura Tischler, prenose američke TV stanice.

Među oružanim sustavima koje je Pentagon u petak predložio za prodaju Tajvanu je 114 raketa Patriot vrijednih 2,81 milijardi dolara, 60 helikoptera Blackhawk po cijeni od 3,1 milijarde dolara, 60 kompleta komunikacijske opreme za 340 milijuna dolara, dva minolovca klase Osprey vrijedna 105 miliona dolara i 12 protubrodskih projektila Harpoon AGM-84 za 37 miliona dolara.

Peking je najavio niz mjera u znak protesta protiv najavljene prodaje američkog oružja Tajvanu, ukupne vrijednosti 6,4 milijarde dolara.

Među tim mjerama je suspenzija vojne razmjene s SAD-om, što je Peking učinio i kod posljednje američke isporuke oružja Tajvanu u oktobru 2008. No, ovaj put Peking prijeti i dodatnim mjerama, poput sankcija američkim tvrtkama koje prodaju oružje Tajvanu.

Za sada nije poznato o kakvim će se sankcijama raditi u praksi, jer je američkim kompanijama zabranjena prodaja oružja Kini prema embargu koji je SAD uveo 1989., nakon što je komunistički režim u krvi ugušio prodemokratske prosvjede studenata na trgu Tiananmen.

Kina je također zaprijetila prekidom saradnje u nizu međunarodnih i regionalnih pitanja koja su ključna za Washington, kao što su napori za zaustavljanje nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Irana, te rješavanje trgovinskih problema.

Kina smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom koja treba biti pripojena matici zemlji, ako je nužno i silom.

U izvješću koje je Pentagon podnio Kongresu ističe se da je Kina "sposobna za sve složenije vojne akcija protiv Tajvana", te da je u septembru 2008. u garnizonima nasuprot Tajvana imala razmještenih 1.150 raketa kratkog dometa na mobilnim lanserima, prema 790 krajem 2005.

Ono sa čime Peking trenutno može biti zadovoljan jest da Pentagon nije uključio prodaju 66 lovaca F-16 C/D, ali to ne znači da je Obamina administracija odbila zahtjev Tajvana za naprednim lovcima koji bi trebali zamijeniti njegovo vremešno zrakoplovstvo, ocjenjuje u subotu The Washington Post.

Pentagon već izrađuje izvještaj o ravnoteži zračnih snaga između Kine i Tajvana, koje može poslužiti kao poticaj za odluku o prodaji F-16.

Oružani sustav koji će biti posebno bolan za Kineze jeste prodaja 60 helikoptera Blackhawk, ističe Post. SAD je sredinom 1980-ih prodao Kini 24 Blackhawka, no Kina ima probleme s njihovim održavanjem u upotrebljivom stanju zbog američkog embarga na oružje iz 1989.

Nakon katastrofalnog potresa u pokrajini Sichuan 2008., Kina je zatražila mogućnost da kupi rezervne dijelove, tvrdeći da treba helikoptere za spašavanje povrijeđenih, no Washington je taj zahtjev odbio.