Zatvara li se granica?
24

Ponavlja li se finski scenarij i u Estoniji: Tallinn sve više strahuje od migrantskog napada iz Rusije

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Finska zbog sve veće migrantske krize u potpunosti zatvorila granicu sa Rusijom, sličan potez najavili su i iz Estonije koja je na neki način postala udarna tačka migracija.

Proteklih nekoliko dana na tri istočna granična prijelaza u Estoniji podijeljeni su leci kojima se upozorava na moguće poteškoće u povratku te se također ističe kako Estonija može zatvoriti granicu sa Rusijom ako za to bude potrebe.

"Poštovani, molimo vas da uzmete u obzir da ako Estonija bude morala da zatvori svoju granicu zbog pritiska migranata, više se nećete moći vratiti u Estoniju preko ovog prijelaza", navodi se.

Povodom eskalacije krize, estonske vlasti su pozvale građane da općenito izbjegavaju odlazak u Rusiju.

"Ovo je država agresor i ako bi Rusija pokrenula migrantski napad na Rusiju spremni smo da, poput Finske, zatvorimo sve prijelaze radi naše sigurnosti", rekao je šef estonske granične straže Veiko Kommusaar za Helsingin Sanomat.

Podsjetimo, Finske je 17. novembra zatvorila sve granične prijelaze na jugoistoku granice s Rusijom, a 30. novembra odlučili su se i na radikalniji potez te su u potpunosti zatvorili kopnenu granicu sa Rusijom.