Traži njihovo oslobađanje
59

Pompeo: Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima

A. B.
Pompeo je naglasio da je više od milion Ujgura prisilno zatvoreno (Foto: EPA-EFE)
Pompeo je naglasio da je više od milion Ujgura prisilno zatvoreno (Foto: EPA-EFE)
Odlazeći američki sekretar Mike Pompeo kazao je uoči dolaska Joea Bidena kako SAD smatra da Kina provodi genocid na ujgurskim muslimanima u području Xinjianga.

Iako na ovu Pompeovu tvrdnju nije bilo zvanične reakcije Bidenove administracije, poznato je da je još prije izbora u novembru Biden ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja "genocid autoritarne vlade Kine".

"Utvrđeno je da je Kina počinila genocid nad pretežno muslimanskim Ujgurima i drugim etničkim i vjerskim manjinskim skupinama u Xinjiangu. Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sistemskom pokušaju Kine da uništi Ujgure", kazao je Pompeo.

On je u svom obraćanju jasno naveo da kineske vlasti provode te "zločine protiv čovječnosti najmanje od marta 2017. godine".

U deklaraciji koju je pripremio Pompeo, navedeno je da je u kineskim kampovima prisilno "zatvoreno više od milion Ujgura, vrši se njihova sterilizacija, mučenje, prisilni rad i nametanje drakonskih ograničenja slobode vjeroispovijesti, izražavanja i kretanja".

Pompeo je naglasio da SAD poziva sva odgovarajuća multilateralna i pravna tijela da mu se pridruže u naporima da kineske vlasti snose odgovornost za ta zlodjela.

Osim toga je pozvao Kinu da oslobodi sve osobe koje su protiv svoje volje zatočene u njenim kampovima.

Peking poriče ove navode i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Kina Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju, piše Guardian.