Okončana potraga
0

Pomahnitali britanski ubica presudio sam sebi

Sarajevo-x.com
Foto: ITN
Foto: ITN
Raoul Moat, bodybuilder koji je prije nekoliko dana ubio policajca, mladića svoje bivše djevojke, a nju teško ranio, presudio je sam sebi. Nakon šestosatnih pregovora s policijom Moat je povukao okidač i ubio se. Nije bilo ranjenih policajaca, prenio je BBC.

Elitne policijske snage tragale su za pomahnitalim ubicom koji je 3. jula nakon izlaska iz zatvora ranio bivšu djevojku, ubio njenog mladića, a zatim i policajca, te obećao da na tome neće stati.

Policija je Moata pronašla u polju u Rothburyju u Northumberlandu. Nakon šest sati pregovora bivši izbacivač u noćnom klubu i otac troje djece presudio je sam sebi. Hitna pomoć je brzo stigla na mjesto događaja, i Moat je prevezen u bolnicu. No, preminuo je ubrzo nakon toga.

"On se ubio. Legao je na pod i ubio se. Čuo sam samo jedan pucanj", kazao je svjedok Peter Abiston.

Ljudi koji žive nedaleko od mjesta na kojem je Moat pronađen također su potvrdili da su čuli kako policija pregovara sa ubicom.

"Čuo sam kako galami govoreći da je odrastao bez oca i da nikoga nije briga za njega. Policajci su mu stalno govorili da spusti svoj pištolj", kazao je za BBC jedan svjedok koji je želio ostati anoniman.

Kako izvještava BBC sa Moatom su pregovarali eksperti, a tu je bio čak i jedan Moatov prijatelj koji ga je nagovarao da se preda, međutim on ih nije želio poslušati.

Raoul Moat je po izlasku iz zatvora 3. jula u blizini Gatesheada ranio svoju bivšu djevojku Samanthu Stobbartt i ubio njenog dečka Chrisa Browna.

U ranim jutarnjim satima 4. jula Moat je ubio policajca Davida Rathabanda koji je u svom vozilu patrolirao ulicama u istočnom Dentonu u blizini Newcastela.

Potraga za pomahnitalim ubicom, koji je obećao da će i dalje ubijati, trajala je čitavu sedmicu.