Velika Britanija
0

Elitne trupe tragaju za pomahnitalim ubicom

Sarajevo-x.com
Raoul Moat (Foto: SkyNews)
Raoul Moat (Foto: SkyNews)
Specijalne snage su se u srijedu navečer uključile u potragu za ubicom Raoulom Moatom koji je teško ranio bivšu djevojku Samanthu Stobbart, ubio njenog mladića Chrisa Browna, a dan poslije toga je upucao policajca Davida Rathbanda.

Elitne trupe koje su obučene za ovakve situacije su stigle na sjeveroistok zemlje kako bi pomogle policiji koju je ubica uspješno izbjegavao već pet dana, objavio je "Daily Mail".

Pridružili su im se snajperisti i dvadeset oklopnih vozila iz Sjeverne Irske.

Trupe su opremljene i opremom koja tokom noći omogućava da se pregleda velika daljina.

Ubica je naoružan dvjema sačmarama i zalihom streljiva.

U međuvremenu, uhapšene su dvije osobe za koje se sumnja da su pomagale ubici i koje će se danas pojaviti pred sudom u Newcastleu.

Policija je ponudila nagradu od 12.000 eura za informacije o Moatu. Sumnja se da lokalni gangsteri pomažu bjeguncu. Njegov prijatelj koji je želio ostati anoniman je rekao da se ubica neće predati bez borbe, a oni koji mu pomažu su spremni otići u zatvor zbog njega. Dodao je i da Moat jako dobro poznaje šumu te da zna kako preživjeti u njoj.
Policija još uvijek provjerava selo Rothbury jer je tu pronađen Moatov automobil. Jedini trag koji je jučer pronađen je konstrukcija šatora i ognjište.

Moat je u ponedjeljak opljačkao prodavnicu u Seaton Delavalu, uzeo oko 80 eura, te se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu.

Misteriozni čovjek obučen u neprobojni prsluk, sa policijskom kapom i lisicama na rukama je pod policijskom pratnjom odveden na farmu gdje se Moat prethodno skrivao. Bio je okružen specijalnim jedinicama opremljenim teškim naoružanjem. Policija je odbila otkriti o kome je riječ.
Otac povrijeđene Samanthe Paul Stobbart je uputio dirljiv apel i pozvao Moata da prekine nasilje i da se dobrovljno preda.