Svijet
0

Polusestra Anne Frank: Donald Trump je poput Adolfa Hitlera

Klix.ba
Eva Schloss (Foto: EPA)
Eva Schloss (Foto: EPA)
U svom eseju vezanom za obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, polusestra Anne Frank Eva Schloss optužila je Donalda Trumpa da se ponaša kao "novi Hitler".

Osamdesetšestogodišnja Eva Schloss zaključila bi kako bi eventualni izbor Trumpa na čelo SAD-a bio "prava katastrofa" jer, kako je navela, njegovo ponašanje podsjeća na ono koje je ispoljavao Hitler za vrijeme najvećeg nacističkog ludila.

Schloss kaže da je Trumpova inicjativa o zabrani ulaska muslimanima u SAD podsjeća na ono kroz šta su njena porodica i ona prošli u Drugom svjetskom ratu.

"Ako uporedite Trumpovu retoriku s Hitlerovom retorikom iz vremena neposredno prije Drugog svjetskog rata shvatit ćete da je u pitanju isti šablon. Trump je fašista!", rekla je Schloss.

Također, osvrnula se i na odnos pojedinih evropskih zemalja prema izbjegličkoj krizi.

"Sjećam se kako su se ljudi osjećali grozno kada je 1961. godine podignut Berlinski zid. Zbog čega u 2016. ponovo dižemo takve zidove?", kazala je Schloss.

Kako prenosi CNN, Schloss je zajedno s porodicom Anne Frank boravila u Amsterdamu, nakon što su pobjegli u Njemačku sredinom 1930-ih. Nakon Drugog svjetskog rata njena majka Fritzl udala se za Otta Franka, ova Anne Frank.