Svijet
0

Položen kamen temeljac: St. Louis dobija svoj sebilj

Klix.ba
Bh. građani koji žive u St. Louisu položili su jučer kamen temeljac za gradnju replike sarajevskog Sebilja u tom američkom gradu.

Sebilj će biti izgrađen u naselju Bevo Mill, gdje živi najviše Bosanaca i Hercegovaca koji su u ratnom i poratnom periodu napustili našu zemlju i skrasili se u St. Louisu. Procjenjuje se da u ovom gradu živi više od 70.000 bh. građana.

Činu polaganja kamena temeljca prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je pohvalio napore i rad bh. zajednice u St. Louisu u cilju što bolje integracije u američko društvo.

"Svi su mi rekli da su ponosni na Bosance koji žive ovdje. Zbog toga sam i ja ponosan na vas", kazao je Komšić.

On je u razgovoru sa gradonačelnikom St. Louisa Francisom G. Slayjom još jednom upoznao o historiji Sebilja i šta on predstavlja za bh. građane u tom gradu.

"Došao sam ovdje da izrazim svoje poštovanje i zahvalnost cijeloj bh. zajednici zbog toga što su izabrali ovaj grad za život, doveli svoje porodice i pomogli u oživljavanju ulica", kazao je gradonačelnik St. Louisa.

Uprava ovog američkog grada dala je bh. zajednici u zakup zemljište na kojem će biti izgrađena replika sarajevskog Sebilja. U narednih stotinu godina cijena zakupa iznosit će jedan dolar godišnje.

Očekuje se da će gradnja replike simbola Sarajeva i BiH biti završena u narednih šest mjeseci, a koštat će blizu 100.000 dolara. Sva sredstva bit će prikupljena kroz donacije.

Nakon polaganja kamena temeljca održan je i prigodan kulturno-umjetnički program.