Svijet
226

Polovina građana BiH vjeruje da su SAD najveća prijetnja miru u svijetu

Klix.ba
Pakistanci pale zastave SAD-a i Izraela (Foto: AFP)
Pakistanci pale zastave SAD-a i Izraela (Foto: AFP)
Agencija Win-Gallup International uradila je istraživanje među građanima 65 država svijeta o tome ko predstavlja najveću prijetnju miru u svijetu. Čak 49 posto Bosanaca i Hercegovaca odgovorilo je da su to Sjedinjene Američke Države.

Godinu na izmaku obilježila su krvoprolića u Siriji i Iraku, nemiri u Egiptu, anarhizam u Centralnoj Africi, prijetnje nuklearnim oružjem Sjeverne Koreje.. Ipak, istraživanje koje su provele navedene agencije pokazalo je da su Sjedinjene Američke Države najveća prijetnja miru u svijetu.

Za Ameriku je glasalo više od 24 posto od ukupnog broja ispitanika iz 65 država. Interesantno, na drugom mjestu nalazi se Pakistan sa tek osam posto glasova. Kina je treća sa šest posto, a Sjeverna Koreja, Iran i Izrael dobili su pet posto.

SAD su najviše glasova "dobile" od Rusa (54 posto), Kineza (49 posto), građana BiH (49 posto), Argentinaca (46 posto), Grka i Turaka (45 posto), Pakistanaca (44 posto), Meksikanaca i Alžiraca (37 posto), Brazilaca (26 posto), Peruanaca (24 posto) i građana Izraela (22 posto).

Paradoksalno, građani koji SAD vide kao najveću prijetnju miru u svijetu odgovorili su da bi upravo u toj državi voljeli nastaviti živjeti. Ovo pogotovo važi za Grke, Turke, Brazilce i Meksikance.

Više od 24 posto Iračana vjeruje da Izrael predstavlja najveću prijetnju miru u svijetu. Istog mišljenja i sa mnogo većim procentom odgovora su i građani Libana, Maroka i Tunisa. Među ispitanicima nisu bili građani Irana i Izraela.

S druge strane, Amerikanci kao najveću prijetnju vide Iran, Afganistan, Sjevernu Koreju kao i svoju zemlju.

Ovo je bilo godišnje istraživanje agencije Win-Gallup International koja se u svijetu provodi od 1977. godine. U svakoj od 65 zemalja ispitano je više od 1.000 građana.