Svijet
0

Poljsku vladu uzdrmala stara afera prisluškivanja

FENA
Ewa Kopacz (Foto: EPA)
Ewa Kopacz (Foto: EPA)
Nagla ostavka predsjednika poljskog parlamenta i nekoliko ministara nakon objave u javnosti informacija o staroj aferi prisluškivanja, čini se kao posljednji pokušaj vlade desnog centra Ewe Kopacz da spasi što se spasiti može, četiri mjeseca prije presudnih parlamentarnih izbora.

Kopacz je u srijedu na opće iznanađenje objavila vijest o ostavci Radoslawa Sikorskog, predsjednika Sejma (parlamenta) i trojice njenih ministara, Bartosza Arlukowicza (zdravstvo), Andrzeja Biernata (šport) i Wlodzimierza Karpinskog (financije) umiješanih u tu aferu.

Ostavke su podnijeli i glavni savjetnik Ewe Kopacz, bivši ministar financija Jacek Rostowski, koordinator poljskih specijalnih služba Jacek Cichocki i četvero zamjenika ministara.

Poslovni čovjek koji je ušao u politiku preko bivše seljačke populističke stranke Samoobrona, Zbigniew Stonoga objavio je ove sedmice na internetu dokumente iz sudske istrage o kompromitirajućim razgovorima između visokih političkih i gospodarskih dužnosnika, među kojima su i podnositelji ostavke.

Afera prisluškivanja izbila je lani kada su u medijima objavljeni najvažniji dijelovi snimaka. Oni otkrivaju neugodne i iznenađujuće izjave snimljene bez znanja sugovornika u varšavskim restoranima u kojima su na trošak poreznih obveznika jeli delicije poput jastoga.

Sikorski, tada ministar vanjskih poslova rekao je za poljsko-američko partnerstvo da je "sr..." i grubim riječima je komentirao evropsku politiku britanskog premijera Davida Camerona.

Skandal u početku nije imao političkih posljedica budući da je parlament izglasao povjerenje vladi Donalda Tuska, kojega je Kopacz zamijenila kada je preuzeo dužnost predsjednika Evropskog vijeća.

Kopacz se u srijedu, obraćajući se biračima svoje stranke, ispričala zbog skandala. "Uime Građanske platforme molim vas za oprost", rekla je.

Premijerka je zatražila ostavku glavnog državnog odvjetnika Andrzeja Seremeta čija je služba podijelila dokumente iz istražnog spisa desetku ljudi, sudionicima afere prisluškivanja i njihovim odvjetnicima koji su možda objavili dokumente.

Poljski mediji koji žale zbog "slabosti države", misle da su glavno državno odvjetništvo i specijalne službe mogli spriječiti objavljivanje dokumenata u javnosti, ali to nisu učinili iz nepoznata razloga. U tim su dokumentima bili navedeni i osobni podaci četrdesetak djelatnika obavještajne službe.

Stranka Kopacz Građanska platforma (PO) koja je na vlasti osam godina, naglo gubi podršku javnosti u anketama otkako je u maju na predsjedničkim izborima poražen njezin kandidat, predsjednik na odlasku Bronislaw Komorowski. Njega je pobijedio Andrzej Duda iz konzervativne i populističke stranke Pravo i Pravda (PiS).

Duda koji na dužnost stupa 6. augusta uputio je u četvrtak apel putem televizije.

"Vrijeme je da se završe afere koje ruše ugled poljske države - rekao je pozivajući političare da "poštuju demokratske norme", prenosi Hina.