Svijet
0

Poljski predsjednik u drugom krugu izbora

FENA
Bronislaw Komorowski (Foto: EPA)
Bronislaw Komorowski (Foto: EPA)
Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski postigao je drugi rezultat iza svog konzervativnog izazivača na nedjeljnim predsjedničkim izborima pa će se morati suočiti s njim u drugom krugu 24. maja, pokazali su u utorak službeni rezultati.

Prema rezultatima Komorowski je dobio 33,77 posto glasova te je iza konzervativnog kandidata Andrzeja Dude s 34,76 posto, objavilao je Centralna izborna komisija, javlja agencija Reuters.

Pawel Kukiz, rock muzičar, je na trećem mjestu s 20,80 posto glasova.

Istraživanja javnog mišljenja prije izbora davala su Komorowskom komotnu prednost i smatran je izbornim favoritom.

Komorowski (62) je postao predsjednik prije pet godina nakon što je njegov prethodnik Lech Kaczynski poginuo u avionskoj nesreći.

On je kandidat stranke desnog centra Građanske platforme koja vlada od 2007. i svoj loš rezultat je shvatio kao "ozbiljno upozorenje" vladajućoj stranci koju na jesen očekuju parlamentarni izbori.

Duda (42) je kandidat opozicione desne stranke Pravo i pravda koju vodi brat blizanac bivšeg predsjednika Kaczynskog, Jaroslaw.

On je pozdravio dobar rezultat prvog kruga i rekao kako vjeruje u pobjedu u drugom krugu 24. maja.

Duda je najveću podršku dobio u konzervativnijim istočnim regijama Poljske, u blizini granica s Ukrajinom i Bjelorusijom, piše BBC.

Analitičari ističu da je odziv na izbore bio slab, 48,8 posto, i drže da je ostvareni izborni rezultat više poraz Komorowskog nego pobjeda Dude.

Ovlasti predsjednika republike ograničene su u Poljskoj u kojoj šef države sukreira vanjsku politiku i odbranu, vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i ima pravo veta na prihvaćene zakone.